..Arheološki muzej Narona – Vid

Ostaci grada Narone koji čine temelj Arheološkog Muzeja Narona, nalaze se 4 km sjeverozapadno od središta grada Metkovića, nedaleko od Dubrovnika, na području mjesta Vid.

U Vidu je izgrađen Arheološki muzej Narona kao prvi muzej u Hrvatskoj koji je izgrađen na samom lokalitetu.

U rimsko vrijeme, grad Narona je jedan od najvažnijih antičkih gradova na istočnoj obali Jadrana.

Narona je bila uzdignuta na rang rimske kolonije. Život u Naroni prestaje kao i u ostatku provincije Dalmacije negdje u 7. stoljeću i sustavnog života nema sve do 18. stoljeća, kada se na ostacima Narone razvija današnje mjesto Vid. Arheološki muzej Narona izgrađen je na lokalitetu antičkog hrama posvećenog Augustu, otkrivenog 1995. godine, prilikom istraživanja koje je vodio prof.dr.sc. Emilio Marin iz Arheološkog muzeja u Splitu.

Otkriven je hram sa predvorjem, tribina i kipovi nadnaravne veličine koji su nakon restauracije danas prezentirani u Arheološkom muzeju Narona.

Kamen temeljac za budući muzej položen je 19. srpnja 2004., a Arheološki muzej Narona osnovan je uredbom Vlade Republike Hrvatske 2005., te je nakon iznimno složenih građevinskih radova svečano otvoren 18. svibnja 2007., kao prvi muzej u Hrvatskoj izgrađen in situ. Takav način prezentacije arheološkog lokaliteta obogatio je muzejsku ponudu Hrvatske i ima malobrojne paralele u europskim i svjetskim razmjerima.
Muzej je do sada tri puta nagrađivan. Nagradu „Vladimir Nazor“ dobio je arhitekt Goran Rako za projekt Muzeja, „Cemexovu“ nagradu za izgradnju dobila je tvrtka MGA iz Metkovića, a Arheološki muzej Narona dobio je nagradu Hrvatske turističke zajednice „Plavi cvijet“ za poseban doprinos obogaćenju turističke ponude Hrvatske.
Arheološki muzej Narona aktivno sudjeluje u akcijama Hrvatskog muzejskog društva „Noć muzeja“, kao i u akcijama Sekcije za muzejsku edukaciju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, te u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja. U ljetnim mjesecima na vanjskim terasama Muzeja pokrenuta je kulturna manifestacija „Naronitansko kulturno ljeto“ tijekom koje se održavaju kazališne predstave, izložbe, koncerti i predstavljanja knjiga.
http://www.a-m-narona.hr/o-muzeju/
http://www.uniline.hr/hrvatska/muzej/arheoloski-muzej-narona-vid.php

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *