autor Jasenka Haleuš

Gradski muzej Senj

Gradski muzej Senj nalazi se u palači obitelji Vukasović koja je bila jedna od najuglednijih i najutjecajnijih senjskih plemićkih obitelji. Palača je građena u XIV./XV. st. u gotičko – renesansnom stilu i vrhunski je objekt profane arhitekture. Muzej je utemeljen 7. svibnja 1962. godine kao kulturna i znanstvena ustanova čija je zadaća skupljanje, čuvanje, sređivanje, proučavanje, obrađivanje, prezentiranje i objavljivanje muzejske i povijesno – kulturne građe. Muzej ima i odgojno – obrazovnu funkciju, a vodi brigu o cjelokupnoj kulturnoj baštini grada i okolice.

U muzeju su uređene sljedeće zbirke: Arheološka i hidroarheološka, Numizmatička zbirka, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Zbirka oružja i vojne opreme, Zbirka novije senjske povijesti, Etnografska zbirka – Bunjevci i Prirodoslovna zbirka – Velebit. U sastavu Gradskog muzeja je i stručna knjižnica (Seniensia) sa starijom i novijom arhivskom građom, manja zbirka umjetničkih slika, zbirka fotografija i razglednica te Zavičajna zbirka Lukovo smještena u istoimenom mjestu južno od Senja. Muzej surađuje s mnogim znanstvenim i kulturnim ustanovama u Hrvatskoj i Europi. Povremeno izdaje kataloge i druge publikacije, a suizdavač je znanstvenog časopisa Senjski zbornik koji izlazi jednom godišnje.

Muzej_prozor

Kontakt adresa:GRADSKI MUZEJ SENJ
Milana Ogrizovića 5
53270 SENJ

Tel./fax: ++385 (0)53/881-141
e-mail: gradski.muzej.senj@gs.t-com.hr

Ravnateljica: Blaženka Ljubović, prof.
Kustos: Darko Nekić, prof. (darko.nekic@gs.t-com.hr)
Muzejski pedagog: Melanija Prpić, dipl. oec.

Za posjetitelje otvoreno:srpanj i kolovoz:
– radnim danom: 7-15 i 18-20
– subotom 10-12 i 18-20
– nedjeljom: 10-12ostali mjeseci:
– radnim danom: 7-15
– subotom i nedjeljom ne radi

U ostalo vrijeme u dogovoru s Upravom Gradskog muzeja na tel. 053/881-141 moguć je organizirani posjet (preko 20 posjetitelja).

Izvor: http://www.senj.hr/Povijest_muzej.htm

Moglo bi vas zanimati

Branje grojzdja – Pregrada

21.9.2019. – 29.9.2019 Grad Pregrada U Gradskoj kavani u Pregradi je predstavljen program 49. po …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *