Kulturno povjesni muzej -Dubrovnik

Začetci Muzeja sežu u 1872. godinu, kada je utemeljen Domorodni muzej, koji je u svojem fundusu imao i manju skupinu umjetnina kulturno-povijesnoga obilježja. Sustavnije skupljanje građe započelo je nakon Drugoga svjetskog rata zalaganjem kustosa i prvoga voditelja Kulturno-povijesnog odjela dr. sc. Boža Glavića, zaslužnoga za smještanje zbirke u Knežev dvor i njezin prvi ambijentalni postav, koji je otvoren za javnost 1950. Tijekom vremena zbirka je prerasla u zasebni odjel Dubrovačkog muzeja, a potom u Kulturno–povijesni muzej kao sastavnicu Dubrovačkih muzeja.

Fundus Muzeja čini građa izrazite kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti, s oko deset tisuća predmeta nastalih u vremenskom rasponu od kraja 15. do početka 20. stoljeća.

Stalni postav smješten u Kneževu dvoru, dijelom je ambijentalno riješen i prezentira umjetničku i povijesnu baštinu ponajviše posljednjega razdoblja Dubrovačke Republike. Ujedno dočarava autentičan prostor povijesnoga događanja predstavljajući državne kancelarije, sudnicu i zatvore u prizemlju, te kapelicu, reprezentativne salone i knežev stan s radnom sobom, središnjim prostorom i spavaćom sobom na katu.

 

Knežev dvor

Knežev dvor bio je sjedište vlade i stan kneza Dubrovačke Republike. Ova gotičko–renesansna palača podignuta je u prvoj polovici 15. stoljeća na ostatcima srednjovjekovne utvrde castelluma. Izgrađena je prema projektu napuljskoga graditelja Onofrija di Giordana della Cave, kao dvokatnica s četiri krila, ugaonim kulama, unutrašnjim dvorištem i trijemom na pročelju. Tijekom stoljeća zgrada Dvora doživjela je nekoliko jakih oštećenja od eksplozija baruta i potresâ, a najviše je stradala u katastrofalnom potresu 1667. godine. Brojni popravci i obnove unosili su nove stilove, ali su uvijek nastojali zadržati osnovne karakteristike Onofrijeva projekta. Današnji je Knežev dvor jednokatnica s trijemom i atrijem, u kojoj je gotičko–renesansna forma skladno povezana s baroknim intervencijama.

Kontakti

Dubrovački muzeji
Pred Dvorom 3,
20 000 Dubrovnik
Hrvatska
Tel. +385(0)20 321 497
Fax. +385(0)20 322 096
tajnistvo@dumus.hr
marketing@dumus.hr
pr@dumus.hr
www.dumus.hr

Kulturno-povijesni muzej
Pred Dvorom 3,
20 000 Dubrovnik
Hrvatska
Tel. +385 (0)20 321 422, +385(0)20 324 837
Fax. +385(0)20 322 096
kult-pov@dumus.hr

 

Izvor http://www.dumus.hr/hr/kulturno-povijesni-muzej/kontakti/

Moglo bi vas zanimati

DOGAĐANJA U DARUVARU I OKOLICI TRAVANJ 2019.

Popis kulturno-zabavnih, edukativnih, tradicijskih i sportskih događanja na daruvarskom području za mjesec travanj 2019. godine. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *