..SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU STUBIČKE TOPLICE

Podno sjevernih obronaka Medvednice u pitomoj dolini Hrvatskog zagorja, na izvorima termalne vode, u kraju blage klime i bogate šumske vegetacije razvile su se Stubičke Toplice u istaknuto lječilišno-rehabilitacijsko središte. Specijalna bolnica Stubičke Toplice smjestila se u prostranom parku sa stoljetnim jelama između bregova Kapelščak i Kamenjak, na mjestu sutoka potoka Vidak i Topličina.

Termalno vrelo u upotrebi je od antičko – rimskog doba, a 1209. godine u doba Andrije Arpadovića spominje se kao «Teplitz bey Stubisza», dok svoj procvat doživljavaju krajem 18. i početkom 19. stoljeća. Iz Lalangueovog djela o ljekovitim vodama, izdanog 1777. godine točno se može odrediti vrijeme nastanka Vojkffijevog kropa prostranog, bazena s termalnom vodom i zato je 1776. godina istaknuta na amblemu bolnica kao početak kontinuirane balneološke tradicije u Stubičkim toplicama. Današnje lječilište datira od 1811. godine kada je zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac dao izgraditi kupališnu zgradu s unutarnjim bazenom, po njemu prozvanim Maksimilianeum, kupelj, dvorane za ples i društveni život te blagavaonicu.

Prirodni ljekoviti činitelj Stubičkih Toplica je termalna voda, temperatura na izvoru do 69° C, a prema analizi i balneološkoj klasifikaciji izvršenoj 1997. godine u balneološkom laboratoriju Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stubička voda je kalcijeva (Ca) – magnezijeva (Mg) – hidrogenkarbonatna (HCO3) – sulfatna (SO4) hipotermna, a odlikuje se radioaktivnošću od 3,16 Macheovih jedinica.

Specijalna bolnica raspolaže s kapacitetom od 235 kreveta u tri međusobno povezana objetka – Maksimilijan,Toplice i Dijana, ugovorom je vezana s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a usluge pruža i privatnim korisnicima, turistima i građanima.

 

Sve na jednom mjestu: bazeni, whirlpool, turska, finska i infracrvena sauna, ledena fontana, tropski tuševi, jacuzzi, prostori za masažu, podvodna masaža, relax zona i krio komora, jedina u Hrvatskoj za terapiju tekućim dušikom na -160°C. Stručno medicinsko osoblje (liječnici i fizioterapeuti) uz energiju termalne vode vratiti će Vašem tijelu snagu zdravlja i ljepote u našoj wellness oazi.

SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU STUBIČKE TOPLICE

Park Matije Gupca 1
49 244 Stubičke Toplice

Centrala
+385 49 201 000
e-mail: bolnicast@gmail.com

Izvor; http://www.bolnicastubicketoplice.com/clanak/18

Moglo bi vas zanimati

„Tak se negda pri nami delale“ – “Gotali“

Gotalovec-Općina Budinšćina Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održana konferencija za novinare na kojoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *