Najbolje štrukle na sedmoj Štruklijadi pripremila slastičarnica „Tri užitka“ iz Zaboka.

Na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku održana je Štruklijada, tradicionalna manifestacija koju su po sedmi puta organizirali Krapinsko-zagorska županija i Županijska turistička zajednica, s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli.

DSC_0914

Na ovogodišnjoj Štruklijadi bilo je 14 natjecatelja a pobjeda je pripala slastičarnici „Kolači i tore tri užitka“ iz Brestovca Orehovičkog. Drugo mjesto pripalo je restoranu  Sermage iz Sv. Križa Začretja a treće mjesto agrozutrizmu Majsecov mlin iz Donje Stubice. Odluku o pobjedniku sedme po redu Štruklijade donio je žiri kojeg su ove godine činili Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza  a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje te  Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki. Nagrade je pobjednicima uručio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koji je redoviti gost Štruklijade. Štefica Gulija iz slastičarnice „Tri užitka“ rekla je nakon uručenja nagrada kako pobjednički recept korijene vuče od njene bake te je dodala da je tajna u pripremi izvrsnih štrukli u dobrom razvlačenju tijesta. „Ono se mora dobro razraditi, a kada je savršeno za razvlačenje, mora se osjetiti pod rukom. Važan je naravno i nadjev koji mora biti od domaćeg sira i dobro začinjen – rekla je Štefica Gulija, koja je ujedno otkril da se sastojci za štrukle ne važu, već se cijeli proces radi „od oka i po osjećaju“.

DSC_0875

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da štrukle ne zna pripremati, ali ih obožava jesti, i to najviše slane, iako nema ništa protiv i drugih varijanti. Župan Kolar dodao je da Zagorci rade najbolje štrukle na svijetu te da će nakon ove Štruklijade, na kojoj je pripremljeno gotovo 8 tisuća štrukli, iduće godine Štruklijada po prvi puta biti održana na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje će biti pripremljeno barem 50 tisuća porcija ove tradicionalne zagorske delicije. Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek istaknuo je da mu je drago što je sedma po redu Štruklijada održana u  Zaboku, dodavši da su štrukli dio bogate zagorske tradicije, koja se mora njegovati i prezentirati gostima jer svi turisti, nakon posjeta Zagorju, najviše pamte upravo štrukle. U ukusnim štruklima uživali su i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, saborska zastupnica Dunja Špoljar, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek,potpredsjednik Županijske skupštine Tomislav Končevski  te brojni načelnici i gradonačelnici.

DSC_1036

Službeni program Štruklijade otvorio je KUD Zabok koji je plesovima i napjevima iz Zagorja nastupio više puta tijekom manifestacije. Prije samog početka službenog programa, posjetitelji su mogli kušati starinska i zaboravljena zagorska jela čije su recepte prikupili učenici Srednje škole Zabok, a projekt su nazvali „Sejem starinske zagorske košte“. Neposredno prije proglašenja najboljih štrukli, bivši učenici Srednje škole Zabok i oni koji još uvijek polaze tu školu natjecali su se u pripremala štrukli. Pobjedu su odnijeli mlađi kuhari, koji su izmamili gromoglasan publike, koja se unatoč lošem vremenu u velikom broju okupila u Zaboku.

DSC_1042

 

Izvor: http://www.kzz.hr/odrzana-sedma-struklijada

 

Moglo bi vas zanimati

SAMOBORSKI FAŠNIK 2019.g.

U dva vikenda i na pokladni utorak Slobodne Fašničke Republike na svoje će doći maškare …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *