Muzej Brdovec

Muzej Brdovec

52938775486ee

Muzej Brdovec osnovan je 1973 god. pri Narodnom sveučilištu Zaprešić, kao zavičajni muzej koji pokriva teritorij bivše općine Zaprešić ( danas je taj teritorij podijeljen na grad Zaprešić i pet općina ).

Muzej dakle istražuje i prikuplja predmete koji su dio kulturne baštine ovog kraja. Muzejska građa podijeljena je na zbirke: arheološka , etnografska i kulturno – povijesna. Arheološku  zbirku čini građa koja je prikupljena arheološkim istraživanjima na lokalitetima u mjestima Šibice, Javorje, Drenje i sv. Križ.

Zbirka posjeduje i nekoliko slučajnih nalaza koji su poklon stanovnika ovog kraja. Kamene sjekire iz mlađeg kamenog doba i eneolitika najstariji su predmeti koje su ljudi izrađivali ( 3-4 tisuće godina prije Krista), a nađene su u Pojatnom, Kupljenovom i Brdovcu ( slučajan nalaz ) i svjedoče o naseljenosti ovog kraja u to vrijeme.

 

Na brežuljcima iznad doline Save u željezno doba ( oko 700 godine prije Krista ) niču brojna naselja od kojih je na sv. Križu bilo najveće što potvrđuju arheološka  istraživanja. O značaju ovog naselja govori i nedavno pronađen grob nekog uglednika. Pokojnik je pokopan zajedno sa svojim konjem u punoj opremi koju je nosio za života u posebnim prilikama ( u ratu ili nekim svečanostima ). Nađena je brončana kaciga ( sastavljenog tipa ) sa željeznim trnom na vrhu. Ovo je prvi nalaz takve kacige u svijetu ( nakon konzervatorske obrade moći će se više o tome reći ).O opremi pokojnika i njegovog konja ne možemo detaljnije govoriti dok ne bude završena konzervatorska obrada.

529386769fe63

Izvor: http://www.turistickazajednica-dib.hr/hr/info/brdovec/muzej-brdovec

Moglo bi vas zanimati

Tjedan kajkavske kulture i 54. Festival kajkavskih popevki

8.9.2019. – 14.9.2019. Krapina Tradicionalna manifestacija u prijestolnici kaja koja nudi pregršt sadržaja, od kulturno-umjetničkih …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *