..Rafting na Zrmanji

 

Sve brži tempo života ucinili su boravak u prirodi neophodnim za održavanje zdravlja. Ta je potreba pridonijela popularizaciji sportova koji su u uskoj vezi s prirodom. Istaknuto mjesto u sklopu aktivnog odmora zauzima rafting. Osim što je sport i rekreacija, to je i pokret za ocuvanje rijeka i prirode uopće.

Rafting divljim vodama ima sve više pristalica i zbog toga što za aktivno sudjelovanje, ne morate biti ni sportaš ni dobar veslač. Možete biti običan turist ili tek jedan od zainteresiranih za nove aktivnosti, jer svaka posada ima iskusnog vodiča i opremu koja omogučava sigurno i uzbudljivo spuštanje rijekom. Težina plovidbe pojedinom rijekom odredena je njenom kategorizacijom, tj. stupnjevanjem (skala od 1 – 6 govori o težini pojedinih elemenata i rijeke u cjelini) koja se mijenja zbog promjena u vodostaju i samom koritu rijeke. S većim stupnjem težine adrenalin i vjerojatnost da veslači postanu plivači raste. Bez obzira na stupanj težine (s izuzetkom VI stupnja koji je za raft neprolazan), potencijalno najveća ”opasnost” zanesenjacima prijeti od zaljubljivanja u taj sport, rijeke i prirode u cjelini.

 

Rafting na razuzdanim brzacima gornjeg toka rijeke Zrmanje i najiskusnijeg će avanturista ostaviti bez daha. Rijeka Zrmanja sa svojom pritokom Krupom spada u naše najljepše rijeke.Zrmanju od milja zovemo “ljepotica i zvijer”, nabujala pruža jedan od najboljih raftinga u ovom dijelu svijeta,a kada se smiri postaje ljepotica čiji krajolik oduzima dah. Od mnogobrojnih sedrenih slapova izdvaja se “Veliki buk” ,11 metara visoki vodopad nevjerojatne ljepote. Rijeka je toliko čista da se može piti a kupanje je ugodno bez obzira na hladnoću. Iskusni skiperi će Vam dati potrebnu opremu i pripremiti Vas za ono što Vas čeka.

 

Rafting na rijeci Zrmanji pruža nezaboravno iskustvo avanture na modro – zelenoj rijeci, kad je svaki trenutak ispunjen uživanjem u čarobnom okolišu.Staza na rijeci Zrmanji dugačka je 14,5 km. Cijeli tok rijeke praćen je prekrasnim kanjonom te vrlo specifičnom florom i faunom, a kanjon obiluje vrlo interesantnim speleološkim objektima-špiljama, ponornicama i podvodnim špiljama.

Sezona na rijeci Zrmanji zbog blizine mora počinje već u ožujku. U to vrijeme Zrmanja je prava rafting rijeka koja može stajati uz bok najboljim svjetskim rijekama. Rafting je dopušten tijekom mjeseca ožujka, travnja, svibnja, lipnja, listopada i studenog. Najatraktivniji period za rafting je kraj travnja i svibanj kad ima dovoljno vode, vrijeme je lijepo i toplo, brzaci uzbudljivi, a strme litice kanjona pretvore se u cvjetne vrtove. Tijekom mjeseca srpnja, kolovoza i rujna dopušteno je plovljenje na istom području kajakom dvosjedom.

 

Svakako Vam preporučujemo ovu vrstu zabave. To je spoj sreće, zadovoljstva, rekreacije, avanture,adrenalina…Dionice za rekreativce nisu prezahtjevne ali ipak nude dovoljnu dozu pustolovine. Ovisno o uvjetima, to je jedan od najboljih načina za aktivni odmor. Na vama je jedino da oslobodite svoj pustolovni duh i zaplovite Zrmanjom….

izvor;http://www.tz-benkovac.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=37

Moglo bi vas zanimati

Dugootočki dani ljekovitog bilja

od 18. svibnja do 25. svibnja 2019. Dugi Otok Dugi otok ponosi se svojom jedinstvenošću, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *