..Galerija grada Krapine

Galerija grada Krapine
Galerija grada Krapine djeluje u okviru Pučkog otvorenog učilišta Krapina, a smještena je u kući odvjetničke obitelji Majcen sagrađene u drugoj polovici 19. stoljeća u neoklasicističkom stilu. Predstavlja reprezentativni objekt te epohe, a ima i povijesnu vrijednost jer su se u njoj okupljala poznata imena naše povijesti u Ilirsko doba. U ovoj se kući biskup Josip Juraj Strossmayer koji je bio veliki prijatelj obitelji Majcen, sastao sa Ante Starčevićem, a dr. Vlatko Maček je 1912.godine bio advokatski pripravnik kod dr. Josipa Majcena.

Potomci obitelji Majcen, kćeri Zdenka i Nada Majcen poklonile su kuću gradu sa namjenom da nakon njihove smrti u njoj bude galerija.

Galerija grada Krapine otvorena je 5. rujna 1993. godine povodom obilježavanja 800-te obljetnice od prvog pisanog spominjanja grada Krapine.

Do danas je u Galeriji održano više od 170 izložbi recentnih likovnih umjetnika, izložba slika japanske umjetnice, slika i skulptura umjetnica iz Švedske kao i prva hrvatska origami art izložba sa svjetski poznatim origami umjetnicima.

 

U Galeriji se održavaju i prigodne tematske izložbe. Već tradicionalno više od desetak godina povodom Uskrsa priređuje se izložba pisanica učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske i susjednih županija, djece iz dječjih vrtića, likovnih umjetnika i pojedinaca koji se u slobodno vrijeme bave oslikavanjem pisanica. Prije dvije godine započelo se sa organizacijom međunarodne izložbe maski koja bi trebala postati tradicionalna.

Od 1997. godine u Galeriji se trienalno održava Zagorski likovni salon, manifestacija na kojoj likovni umjetnici koji su rođenjem, radom ili životom vezani za Hrvatsko zagorje imaju mogućnost prikazati recentno likovno stvaralaštvo. Do sada je održano 6 zagorskih likovnih salona.
Galerija posjeduje fundus slika i skulptura recentnih hrvatskih likovnih umjetnika prikupljen tijekom 30 godišnje galerijske djelatnosti u gradu Krapini kao i znatan broj djela Krapinčana Ernesta Tomaševića, predstavnika hrvatske moderne i kipara Vjekoslava Rukljača rođenog Zagorca, čije su skulpture u bronci izložene u dvorištu galerije.
Adresa:
Galerija grada Krapine
Magistratska 25
49 000 Krapina
telefon/fax 049 370 810
e –mail: galerija@krapina.net, vesna.kunstek@krapina.net

Galerija je otvorena za posjetitelje:

utorak – petak 10,00 – 13,00 sati
subota – nedjelja 10,00 – 14,00 sati
ponedjeljkom, praznikom i blagdanom zatvoreno

Cijena ulaznice
Odrasli 10,00 kn
Djeca 5,00 kn

Kustos galerije: Vesna Kunštek

Moglo bi vas zanimati

Advent u Mariji Bistrici

30.11.2019. – 22.12.2019. Marija Bistrica  Tradicija proslave Adventa u Mariji Bistrici nastavlja se i ove …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *