Jahače-kolska staza Čazma-Lonjsko polje

Jahače-kolska staza Čazma-Lonjsko polje
Motiv izrade programa jahače-kolske staze je povezivanje Bjelovarsko-bilogorske županije s Lonjskim poljem jahače-kolskim putem neposredno uz rijeku Česmu, od Grada Čazme do sjeverozapadnog dijela Parka prirode Lonjsko polje. Nadalje, zaintrigirati turiste (inozemne i tuzemne) za atraktivno jahanje na jahaćim konjima, te vožnju kolima-kočijama pri čemu imaju mogućnost i dostupnost (izvan glavnih prometnica) izvornog upoznavanja sa ljepotama i mogućnostima okolnog krajolika, netaknute prirode te konzumiranja usluga i proizvoda područja bogatog slatkovodnom ribom, divljači, stokom (krave, konji , ovce i sl.), poljoprivrednim proizvodima (kukuruz, zob, ječam, krumpir), proizvodnja jabuka, jagoda, grožđa, mlijeka, sira, vrhnja i dr.
Područje tematskog puta proteže se od Grada Čazme do sjeverozapadnog dijela Parka prirode Lonjsko polje, kod mjesta Stružec, neposredno uz korito rijeke Česme, dijelom rijeke Prelošćice i dijelom uz korito rijeke Lonje, obuhvaćajući niz sela i seoskih gospodarstava, ovisnih o potpori razvoja i promociji njihova rada.

Petra_1
Jahače-kolska staza obuhvaća jugozapadno područje Grada Čazme, sjeveroistočno-istočno i jugoistočno područje Općine Križ, te zapadno područje Općine Velika Ludina i jugozapadno područje Općine Popovača.

Grad Čazma nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Udaljen je svega 60 km od Zagreba i 30-ak km od središta regije. Na području grada, na 238 četvornih kilometara, živi oko 9000 stanovnika, većina u 36 prigradskih naselja, a oko 3000 u samome gradu. Čazma se smjestila na obroncima Moslavačke gore koji, prema rijeci Česmi prelaze u plodne ravnice, u pitomom, ali kraju koji zbog svojih raznorodnih geografskih karakteristika, može zadovoljiti svačiji ukus.

Općina Križ nalazi se na sjeverozapadnim obroncima Moslavačke gore na površini od 118 km2, u sastavu Zagrebačke županije, na udaljenosti od cca 40 km od Zagreba. U njezinih 16 naselja živi cca 7.500 stanovnika.. Na jugoistoku rijeka Česma povezuje općinu Križ s općinom Velika Ludina, te s općinom Popovača i Sisačko – moslavačkom županijom, a na sjeverozapadnom dijelu graniči s gradom Ivanić-grad i općinom Kloštar Ivanić.

Općina Popovača nalazi se na jugoistočnim obroncima Moslavačke gore na površini od 219,4 km2, u sastavu Sisačko – moslavačke županije, na udaljenosti od cca 60 km od Zagreba. U njezinih 13 naselja živi cca 12.701 stanovnik. Na sjeverozapadnom dijelu povezuje se na općinu Velika Ludina, na jugozapadnom dijelu povezuje se na općinu Križ, a na istočnom dijelu graniči s područjem grada Kutine.

Općina Velika Ludina nalazi se na južnim obroncima Moslavačke gore na površini od 103,6 km2, u sastavu Sisačko – moslavačke županije, na udaljenosti od cca 50 km od Zagreba. U njezinih 12 naselja živi cca 2.832 stanovnika. Na sjeverozapadnom dijelu povezuje se na Općinu Križ, na istočnom dijelu graniči sa područjem Općine Popovača, a na sjevernom dijelu graniči sa Gradom Čazma.

jahace_kolska_staza_karta
TEHNIČKI OPIS STAZE

1. Početak rute je na Trgu Čazmanskog kaptola pokraj Crkve sv. Marije Magdalene.
2. Cestovnom prometnicom krene se u smjeru zapada, prema Bosiljevu (tj. Ivanić-Gradu).
3. Kod BP INA, kod Konzuma, skreće se lijevo do tzv. Ekonomije, pa do KK “husar”.
4. Zatim cca 50 m u smjeru zapada do nasipa lijeve obale rijeke Česme.
5. Jedan od daljnjih pravaca je povratak nasipom, uzvodno uz lijevu obalu Česme do mosta na prometnici Čazma – Ivanić-Grad, prelazak preko mosta, iza mosta skretanje lijevo na desnu obalu Česme i poljskom površinama do Bosiljeva, nakon čega povratak na desnu obalu i do KK “husar”.
6. Od KK “husar” lijevom obalom , nizvodno uz tok rijeke Česme pa do spoja sa rijekom Prelošćica i dalje pratimo tok rijeke Preloščice u smjeru juga.
7. Na mjestu spoja odvodnog kanala Lonje i rijeke Preloščice pratimo kanal u smjeru juga do spoja sa tokom rijeke Lonje.
8. Nadalje, pratimo nizvodni tok rijeke Lonje, sjevernom , lijevom obalom do mosta na cestovnom pravcu Popovača – Sisak, u sjevernom dijelu šume Brezovica.
9. Od mosta u Brezovici krećemo se cestovnom prometnicom do mjesta Stružec.
10. Povratak prema Čazmi obrnutim putem
11. Od navedenog tematskog puta već su dijelom opisani i pravci do pojedinih djelatnosti tj. Sudionika u projektu.
Sudionici u projektu
1 – Grad Čazma, Trg Čazmanskog Kaptola 13, Čazma
2 – Turistička zajednica Čazma, M. Novačića 10, Čazma
3 – Razvojna agencija Čazma, Čazma
4 – OPG Kovačić, Livadarska 18C, Čazma
5 – OPG Pirak, 26. lipnja 37, Čazma
6 – OPG Hrlić, F. Vidovića 77, Čazma
7 – Škarda – sanitarna zaštita d.o.o., Novačića 73, Čazma
8 – ŠRD “Štuka”, Milana Novačića bb, Čazma
9 – LD “Vepar”, Rečica Kriška bb, Novoselec
10 – OPG Malnar, Pešćenička 5, Razljev
11 – Rupčić Darko, J. Badalića 45, Križ
12 – LD “Vidra”, Donji Prnjarovec bb, Križ
13 – ŠRU “Šaran”, Križ
14 – OPG Šnajder, Cvjetna 9, Velika Ludina
15 – FRAGARIA d.o.o., Zagreb, V Ravnice 2, Zagreb – Katoličko Selište
16 – Antoliš Josip, Kutanija 98, Potok
17 – OPG Kosor, Kutanija 65, Potok
18 – LD “Fazan Topolje”, Vulinčeva 113, Ivanić-Grad

Izvor: http://www.tz-cazma.hr/rekreacija/

http://www.tz-cazma.hr/rekreacija/

Moglo bi vas zanimati

Ljeto u Mariji Bistrici

od 2. lipnja do 1. rujna 2019. Marija Bistrica Manifestacija ima različite kulturne, duhovne, sportske …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *