Zmajevo gnijezdo-Čazma-Seoski Turizam Pirak

Seoski Turizam Pirak – dobrodošli u Zmajevo gnijezdo

…oaza mira, sklada prirode, kultiviranog krajolika i čovjeka, za svakoga tko se želi odmoriti od svakodnevne vreve i stresa…

Uz našu obitelj tijekom cijele se godine možete baviti vinogradarstvom i svim poslovima kojima smo i mi okupljeni na našem gospodarstvu. Možete njegovati cvijetnjake koji okružuju naš stari čardak, kositi travu, plijeviti vrt i okapati biljke i trsove.

Zmajevo gnijezdo okruženo je šumama u kojima su uređene staze za šetnju, branje gljiva, uživanje u susretima s nepripitomljenim srnama, zečevima, raznim pticama, vjevericama i mnogim drugim životinjama koje se ovdje zateknu. Vaše dijete ovdje može naučiti sve o šumi, livadi, bari, potoku.Zmajevo gnijezdo pruža vam mogućnost jahanja, vožnje moslavačkim fijakerom i mnogobrojne izlete u okolicu.

…Čazma i moslavački kraj…

Čazma je gradić u srcu nekadašnje Zagrebačke biskupije. S Moslavačkom gorom za leđima, ponosno se uzdigla iznad korita rijeke Česme. Za lijepih dana, tornjevi njene Crkve sv. Marije Magdalene vide se već iz Šumećana.

Iz Čazme cesta prema srcu Moslavačke gore vodi preko sela Grabovnica. Dugačkom selu pri dnu s desna je mali putokaz na brdo Sv. Vid. Taj vas put vodi do vinogradarskog naselja u kojem je smješteno naše seosko gospodarstvo Zmajevo gnijezdo. Sudeći po mitu – zmaj je i stigao do nogu Svevidovih (Perunovih), ovdje se negdje odmarao prije zadnje bitke odigrane na brdu na kojem je danas smještena kapelica. Sam je Zmaj simbol onoga tko je ljude naučio poljoprivredi, stočarstvu, vinogradarstvu, a izlazi iz podzemlja – po mitu – svakoga proljeća. Zato je u tradiciji svih vlasnika našega imanja odanost zemlji, običajima, njegovanju biljaka i životinja.

…tradicija vinogradarstva…

Zmajevo gnijezdo okruženo je vinogradima. Obitelj Pirak generacijama se bavi vinogradarstvom i podrumarstvom. Uzgaja sorte frankovka, graševina i rizling. Sočno grožđe postaje božanski napitak u podrumu staroga čardaka oživjelog pomnim radom obitelji i prijatelja.

… nenadmašni mirisi pravi domaći što dolaze iz lonca…

Već pri ulasku na imanje zateći će vas ljepota tradicionalne građevine u cvjetnom okviru. Cvjetnim zastorima zaklonjeni su trijem i stepenište na kat. Svaki kutak starog čardaka oživljavaju dahom starine mnogobrojni predmeti u kućanstvu izrađeni vrijednim rukama predaka. I mirisi su nenadmašni: pravi domaći što dolaze iz lonca, ražnja, kotla, pećnice, vinograda ili obližnje šume. Mijenjaju se iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godišnjeg doba u godišnje doba – sve po prirodnom redu i zakonima – što se uzgoji u vrtu i dvorištu ili dozrije u prirodi – to popunjava jelovnik.

…ljepota prirode, pogledi u daljinu…

U Zmajevom gnijezdu probudit će vas pjev kosa ili koje druge pjevice, sjedeći pod trijemom za doručkom ili ručkom zateći će vas igra vjeverica, a kada se popnete do vrha brežuljka, oko ćete odmoriti ljepotom krajolika i pogledom u daljinu koji seže do Medvednice, Kalnika, Ivanščice, Bilogore, Vukomeričkih gorica, Siska…Samo mali dio nepregledne daljine utapa se u stoljetnim šumama Moslavačke gore koje kriju brojne stare gradine i utvrde: Garić, Košuta i Jelen grad.

…čarolija lampica i Božićna priča obitelji Salaj…

Šumskom se stazom možete spustiti i do seoskog imanja Salaj koje je smješteno ispod brda Sv. Vid. Doživljaj je svejednako neopisiv šećete li ovim stazama u proljeće, ljeti, u jesen ili zimi. Upravo je ugođaj Božićne priče Salajevih poseban ako ga gledate sa svetovidskog brda

ko dolazite iz smjera Zagreba na 27. kilometru autoceste Zagreb – Slavonski Brod silazi se na izlazu Ivanić Grad. Po izlazu s autoceste prati se smjer Čazma. Od Zagreba do Čazme ima oko 40 minuta umjerene vožnje.

Iz smjera Bjelovara putuje se za Čazmu, odnosno Ivanić Grad. Od Bjelovara do Čazme ima oko 30 minuta umjerene vožnje.

Iz Čazme cesta prema srcu Moslavačke gore vodi preko sela Grabovnica. Dugačkom selu pri dnu s desna je mali putokaz na brdo Sv. Vid. Taj vas put vodi do vinogradarskog naselja u kojem je smješteno naše seosko gospodarstvo Pirak koje čuva tajnu Zmajevog gnijezda.
Kontakti

 

A: Sveti Vid, 43240 Čazma
M: 098-799-439
Izvor:http://www.seoskiturizam-pirak.com/seoski-turizam-pirak-cazma-kontakti.php

Moglo bi vas zanimati

Grabovnica/Čazma, 29.studenoga 2019. – 12.siječnja 2020.

Božićna priča obitelji Salaj, 18. po redu, otvara svoja vrata 29. studenoga i očaravajuća božićna …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *