Terezijana-turistička, kulturna i zabavna priredba grada Bjelovara

Terezijana je turistička, kulturna i zabavna priredba grada Bjelovara koju je pokrenula i koju od 1996. godine organizira Turistička zajednica grada Bjelovara (s iznimkom 2007., kada je organizator bio Grad Bjelovar, a TZGB se bavila promidžbom), a sada, preustrojem organizacije turističkih zajednica, Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar.

Potaknuta višestoljetnom tradicijom sajmovanja u Bjelovaru i okolici i nadahnuta povijesnom činjenicom da je, najprije s idejom zatvorenog vojnog uporišta, a onda već tijekom gradnje odlukom da to bude otvoreni grad, nalog da se sagradi grad koji se imao zvati Novi Varaždin dala carica Marija Terezija, odlučeno je tu povijesnu, 1756. godinu njegove izgradnje, uzeti kao glavni motiv najveće gradske fešte.

terezijana_2015

Ta je priredba uz ostalo imala za cilj ”ispraviti povijesnu nepravdu” vezanu uz činjenicu da carica nikada nije bila u Bjelovaru, pa od prve Terezijane, upriličenim scenskim prikazima, carica Marija Terezija dolazi u Bjelovar i, uglavnom na satiričan način, ostvaruje komunikaciju s pukom, pa kroz susrete s raznim osobama iz različitih razdoblja starije ili novije povijesti i sadašnjosti progovara o aktualnim događanjima iz politike, gospodarstva, kulture, socijalnih (ne)prilika i o sveprisutnim temama grada, države i svijeta, moglo bi se reći.

bjelovar_terezijana_2012

Od 2009. godine, carica u sva tri dana njenog događanja, uz pratnju konjičke povijesne postrojbe ”Bjelovarski graničari Husari 1756”, kočijom dolazi na središnji trg, pred palisade, a njen dolazak najavljuje se atraktivnim pucnjem iz topa, i, uz kraće obraćanje puku, počinju večernji zabavno-glazbeni programi i događanja.

Na Terezijani se sva tri dana održavaju koncerti na tri različite pozornice, a osnovna koncepcija glazbenog programa temelji se na etno i retro izričaju.

Uz događanja u dvorištu gradske uprave ponuda je tradicijskih obrta, etno modne revije i koncerti glazbenog etno izričaja, dok se na ostale dvije retro bine, također u samom središtu grada, održavaju koncerti glazbe nekih prošlih vremena i starih glazbenih stilova.

U gradskom parku svakodnevno se održavaju predstave za djecu, nastupi žonglera, klauna i sl..

Na Terezijani, kao na svakoj pravoj pučkoj priredbi, ne manjka zabavnih sadržaja za djecu ( lunapark i druge naprave), a i dobra je i bogata ugostiteljska ponuda.

Terezijanu za vrijeme njena trajanja posjeti oko 30 000 ljudi.

Izvor;http://turizam-bilogorabjelovar.com.hr/index.php/manifestacije/terezijana

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *