..Restorani Karlovačke županije

autor fotografija Jasenka Haleuš

 

Restorani Karlovačke županije

Ugostiteljska tradicija na području Karlovačke županije seže u vrijeme austro-ugarskog cara Josipa II. Car je posjetio grad Karlovac i objedovao u svratištu “K orlu” 1783. godine. Otada je u gradovima i mjestima županije otvarao čitav niz gostionica, svratišta, restorana, hotela. U Karlovcu su još 1887. godine u školu upisani konobari i slastičari, a potom kuhari.

   

Danas imamo Trgovačko-ugostiteljsku školu koja se ubraja među najsuvremenije opremljene škole te vrste u Hrvatskoj, s praktikumima za stručno osposobljavanje. Od 1994. godine učenici škole redovito sudjeluju na natjecanjima GASTRO i postižu odlične rezultate. Od 2000. godine krenula su i nova natjecanja u pripremanju fiš-paprikaša te natjecanje mladih barmena čiji su domaćini grad Karlovac i škola. Karlovac i okolni gradovi smješteni su na raskrižju prometnih putova i kulturnih utjecaja. Kod nas se mogu uživati i kontinentalni i mediteranski specijaliteti. Posebice je kvalitetna ponuda slatkovodne ribe iz prirodnog bogatstva naše četiri rijeke i draganičkih ribnjaka.

   

Tradicionalno jelo ričet (jačmena kaša s grahom i kobasicama) jelo se u vrijeme Fašnika. U posne dane jela se kaša s krumpirom, zeljem i grahom. Danas nudimo jela s roštilja, ražnja i bogatu internacionalnu kuhinju. Naši restorani nalaze se među 100 vodećih u hrvatskoj još od 1996. godine. U 2000. godini u te elitno društvo uvršteni su KA-555, Lovački rog, Srakovčića i restorani Žganjer u Karlovcu i Jaškovu. Mnogi od naših restorana smješteni su uz kupališta na Kupi, Korani, Mrežnici ili Dobri te se pored uživanja u dobrom jelu i piću možete osvježiti u čistim riječnim vodama i uživati u prirodi.

Dobar vam tek i živjeli!

izvor;http://www.tzkz.hr/hr/gastro/restorani/

Moglo bi vas zanimati

Zagorski štruklji dobili zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla

Zagorski štruklji dobili su prijelaznu nacionalnu oznaku, odnosno zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. To je rješenje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *