..Sakralna baština grada Ozlja

Autor fotografije;Antonija Ranogajec

Sakralna baština

Područje grada Ozlja obiluje bogatom sakralnom baštinom brojnih crkava i kapelica. Posebno se ističe ozaljska barokna župna crkva Sv. Vida (zaštitnika Ozlja) koja se spominje već 1349. godine i pored koje se nalazi grob Slave Raškaj; te crkva Sv. Lovre u Vivodini, još jedan vrijedan spomenik baroknog graditeljstva, koju je u 18.st. dala izgraditi barunica Rosine Vojnović Jelačić. Crva je smještena na vrhu brijega, te se s lijeve i desne strane otvara prekrasan pogled na zelene valove obrasle vinogradima i gustom šumom.

 

 

U slikovitom selu Svetice, smještenom uz cestu koja povezuje ozaljski kraj s karlovačkim područjem, povrh osunčanih voćnjaka i vinograda na hrptu brijega Vodenice uzdiže se iznimno vrijedan sakralni sklop ­ crkva s ostatkom nekad velikog pavlinskog samostana. Taj stoljetni hram duha motiv je dolaska hodočasnika ali i sve brojnijih izletnika

Pavlinski samostan i crkva u Sveticama Pavlinski samostan sa župnom crkvom Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama stoljećima je bio svetište vjere, ali i svetište hrvatske povijesti, umjetnosti i kulture.

 

Uz zidove stare crkve na Sveticama dozrijevaju čak i smokve koje su iz južnih krajeva donijeli svećenici glagoljaši. Nekoć su tu stajale tri kapelice posvećene Blaženoj Djevici Mariji, Svetoj Margareti i Svetoj Katarini – tri svetice, pa otuda i potječe ime mjesta. Na ovom mjestu je 1577. pokopan Stjepan Frankopan, posljednji potomak ozaljske loze Frankopana.

 

 

Prvi dio samostana izgrađen je 1627. godine, kada su bježeći pred Turcima pavlini iz Kamenskog stigli na Svetice. Dovršen je 1660. g. velikom zaslugom prvog i dugogodišnjeg priora Ivana Belostenca, znamenitog leksikografa i pisca. Pod krovom samostana nastajao je veličanstveni tronarječni rječnik Gazophylacium. S predanošću znanstvenika i s nadahnućem pjesnika, Ivan Belostenec je desetljećima prikupljao i u svoju riznicu pohranjivao blago hrvatske jezične raznolikosti. Od iznimno vrijednog inventara gotičke, kasnije barokizirane crkve, posebice se ističu rukom rezbarene korske klupe. Osim glavnog, u crkvi se nalazi još sedam oltara, orgulje, crkveno posuđe i odijela, te kipovi i slike. Sve to neprocjenjiva je ostavšina poznatih i nepoznatih pavlinskih umjetnika.

Dok prolazimo crkvom, privučeni raskošno rezbarenim i svjetlucavim glavnim oltarom, čini nam se da listamo stranice bogato ilustrirane povijesti umjetnosti od sredine 17. do kraja 18. stoljeća. Tu su najbolja djela ostavili znameniti pavlinski slikari Ivan Ranger i Gabriel Taller. Zanimljivost crkve su i kripte (grobnice) ispod lađe i svetišta, u dvije i tri etaže s malim polukružnim otvorima. Najstarije potječu s početka 16. stoljeća, iz crkve koja je prethodila današnjoj i koje već više od 500 godina čuvaju kosti davno preminulih pavlina i plemića naših krajeva

Izvor;http://www.ozalj-tz.hr/index.php?id=19

fotografije:http://www.tzkz.hr/hr/fotogalerija/mjesta/ozalj/

Moglo bi vas zanimati

ZORIN DOM-KARLOVAC – najave travanj 2019.g.

  SEZONA 2018/2019 travanj 2019.     Četvrtak, 4.4.2019. u 19 sati                U AQUATIKA – …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *