..Zavičajni muzej Ozalj

Zavičajni muzej Ozalj

Zavičajni muzej Ozalj je smješten u Starom gradu Ozlju. Svojom građom obuhvaća povijest od 6.000 godina, koja se može pratiti putem pisane povijesti i arheoloških artefakata.

 

U muzeju povijest započinje razdobljem mlađega kamenog doba, eneolitika, rimskog razdoblja i seobom naroda. Zatim je obuhvaćen rani srednji vijek i priča o velikim obiteljima gdje se posebno ističu Frankopani i Zrinski te ozaljski kulturni krug.

Zbirka oružja iz vremena kada su zadnji Zrinski ratovali s Turcima nastavlja se na barokno razdoblje i na družbu Braće hrvatskoga zmaja koji 1928. godine postaju vlasnici starog grada Ozlja i oko 30­tih godina organiziraju muzejsku zbirku, kao svojevrsni „muzej u muzeju“. I naravno, poseban dio posvećen je Slavi Raškaj, ozaljskoj slikarici čiji akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20.stoljeća.

 

U povijesti ispričanoj po povijesnim cjelinama ističe se zavičajna povijest prezentirana do Prvog svjetskog rata, tj. do 1918. godine –priča o pavlinskom redu u samostanu u Sveticama, gradnja HE Ozalj pod nazivom „Munjara“ iz 1908, gradnja željezničke pruge 1913., iseljavanje u SAD, školstvo

Izvor:http://www.ozalj-tz.hr/index.php?id=21&L=1%20and%20sleep%2810%29

Moglo bi vas zanimati

15. Međunarodna smotra folklora

Beli Manastir, 27. rujna 2019. 15. Međunarodna smotra folklora 27. rujna s početkom u 19:00h, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *