..Đakovački Vezovi

Đakovo je domaćin i organizator smotre folklora Slavonije i Baranje ”Đakovački vezovi” koja se održava svake godine (od 1967.) početkom mjeseca srpnja. Naziv Smotre potpuno odgovara priredbi: sudjeluje sedamdesetak folklornih skupina s oko četiri tisuće izvođača, a svaka skupina ima drugačiju nošnju, svaka nošnja drugačiji vez. Tisuće vezova!

Izvor fotografije:HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA Bečarac Autor혻: Mario Romulić & Dražen Stojčić
Izvor fotografije:HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA
Bečarac
Autor혻: Mario Romulić & Dražen Stojčić

 

Trg ispred katedrale i Ljetna pozornica u Strossmayerovu parku su središta događanja. Smjenjuju se grupe, pjesme, plesovi, običaji. Program traje neprekidno do večernjih sati, a gledalište se ne prazni. Teško je naći dvije jednake nošnje, svaka svojom ljepotom privlači pažnju.Uvečer gledalište postaje pretijesno. Bira se najljepša nošnja za djevojke i snaše – to je velika revija ljepote; ne znaš jesu li ljepše djevojke, snaše ili nošnje.

Đakovački vezovi nisu samo revija nošnji. U Katedrali bazilici Sv. Petra (1882.) uz orgulje nastupaju poznati operni umjetnici ili pjevački zborovi. U izložbenom salonu izlažu likovni umjetnici. Gastronomski sadržaji traju cijeli tjedan izložbama i ocjenjivanjem slavonske hrane, kruha i vina.

Konj, ta plemenita životinja nestaje s njiva i ulica. U radu su ih zamijenili strojevi, a konji su ostali ljubav i ponos svojih vlasnika i privlačnost konjičkih sportova. U mnogih seljaka – uzgajivača konja ljubav prema ovoj lijepoj životinji dokaz je njegovog imovnog stanja.

 

Đakovački vezovi su i smotra konja iz uzgoja seljačkih domaćinstava udruženih u Konjogojske udruge. Način na koji ih pokazuju tisućama posjetitelja ne može biti ljepši: svatovske zaprege! Seljačka su to kola s upregnutim konjima, okićena cvijećem, vezenim jastucima i peškirima, ponjavcima kao nekad davno za svadbu.

Sportski program odvija se na hipodromu. Skakanje preko prepona, vožnja dvoprega i četveroprega prilika je da se konji pokažu u svojoj punoj ljepoti. U desetak nezaboravnih dana Đakovačkih vezova grad postaje pretijesan za brojne goste.

Izvor:http://www.tzosbarzup.hr/hr/dozivite/dakovacki-vezovi/

Izvor za slike:

http://www.tzosbarzup.hr/hr/dozivite/dakovacki-vezovi/

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *