autor fotografija Jasenka Haleuš

..Eno-gastro ponuda Požeško-slavonske županije

Tradicionalna gastronomija ovog područja temeljena je na svježim namirnicama vrhunske kvalitete. Sastavni dio domaćinstva i gostoprimstva domaći su proizvodi, nastali po tradicionalnoj recepturi. Svojim mirisima, okusima, izgledima domaće mlijeko, sirevi, vrhnje, kulen, kobasice očaravaju posjetitelje i turiste.

 

Specijaliteti od mesa divljači, slatkovodnu ribu (šaran, som, pastrva, smuđ…), ovdje se tradicionalno pripremaju na otvorenom. Svježe i ukiseljeno povrće, gljive, te mljevena crvena paprika i drugi jaki začini neizostavni su dodaci raznovrsnim jelima. Prepoznatljivosti pridonose kruh iz krušne peći i domaće slastice s orasima, makom ili pekmezima.

 

Najpoznatije vino ovog područja je graševina, koja je ove krajeve proslavila i predstavila u cijelome svijetu. Raznovrsnost ponude bijelih, rosé i crnih vina ovog kraja ogleda se i u raznolikosti kultivara, a posebno se, uz graševinu, ističu chardonnay, pinot bijeli, rizling rajnski, silvanac zeleni, müller thurgau od bijelih, te frankovka, zweigelt, syrah, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, od crnih vina.

 

Izvor:

http://www.tzzps.hr/eno-gastro

 

 

Moglo bi vas zanimati

Festival Tarda, Darda,17. i 18. 08.

Festival Tarda Općina Darda, 17. i 18. 08. Festival Tarda dvodnevni je festival glazbe, ruha i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *