..Tamburaška glazba- Osijek

Autor fotografije:Mario Žilec

Za Osijek obično kažemo da je kolijevka tamburaške glazbe. Prvi tamburaški zbor u Osijeku je nastao 1847. godine. Osnovao ga je Pajo Kolarić stvorivši od tambure najpoznatije narodno glazbalo. Tako je Osijek postao ne samo tamburaško središte Hrvatske, već i cijeloga slavenskoga juga.

 

Devedesetih godina prošloga stoljeća istodobno sa stvaranjem hrvatske države ponovno je probuđeno zanimanje za tamburu, pa su nastali mnogi kvalitetni tamburaški sastavi. Uz već dobro poznate Slavonske bećare pojavili su se sastavi i pjevači koji dominiraju hrvatskom glazbenom scenom.

 

Tamburaška je glazba dokazala da se može ravnopravno nositi s ostalim glazbenim smjerovima. Pjesme izvođene uz tamburu svrstavaju se među najslušanije. Brojna glazbena događanja i manifestacije koje se održavaju u Slavoniji i Osječko-baranjskoj županiji pridonijele su popularnosti tamburaških sastava. Od svog osnutka do danas takve su priredbe oaze glazbenog izračaja pučke tradicije, smotre narodnih nošnji, običaja, tamburaških sastava, folklornih ansambala i narodnih pjevača.

 

Među nekoliko stotina popularnih hrvatskih tamburaških sastava vrijedno je izdvojiti “Slavonske bećare”, “Lole”, “Ravnicu”, “Vesele šokce”, a od pjevača legende naše tamburaške glazbe: Veru Svobodu i Krunoslava Kiću Slabinca, te Martu Nikolin, Viktoriju Kulišić, Miroslava Škoru i druge.

Izvor:

http://www.tzosbarzup.hr/hr/dozivite/tamburaska-glazba/

 

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *