..DUGI OTOK

Za čaroban odmor ne treba vam čarobna formula. Dovoljno je rasprostrijeti zemljovide i potražiti Hrvatsku, antički Zadar i Dugi otok. Prirodoslovno, to je otok osebujnosti i kontrasta i najveći otok u skupini sjeverno-dalmatinskih otoka.

 

Svoje ime opravdava dužinom od oko 45 km, a širok je između 1 i 4 km, s najvišim vrhom Vela Straža (338 m). Obalu Dugog otoka prema otvorenom moru karakteriziraju oštre suprotnosti: dio koji se nalazi u Parku prirode Telašćica većinom je strm i čine ga očaravajuće litice, dok se na jugoistočnoj strani otoka mogu naći mirne uvale te pješčana plaža Sakarun. Ova otočka ljepotica idealno je mjesto za kupanje i uživanje u čistoći mora i ljepoti prirode.

 

Kao što je jugoistočni dio otoka zaštićen i prglašen Parkom prirode, tako je i sjeverozapadni dio Dugog otoka prepoznat kaojedno od najprivlačnijih i najzanimljivijih područja Zadarske županije te je proglašen značajnim hrvatskim krajobrazom.

Dugi otok ponajprije je mjesto opuštanja i uživanja. U svakom od 12 dugootočkih mjesta tijekom ljetnih mjeseci održavaju se fešte, najčešće u ime sveca-zaštitnika mjesta, uz zvukove domaće glazbe i tradicionalna jela. Pobornici aktivnog odmora svoju će zadovoljštinu naći u istraživanju otoka po uređenim i obilježenim pješačkim stazama ili na izletima u Park prirode Telašćica i Nacionalni park Kornati. Tijekom godine organiziraju se razne sportske manifestacije, a dostupne su i staze za planinarenje i uređeno penjalište. Također, na Dugom otoku postoji nekoliko školi ronjenja koje stoje na usluzi svima koji žele proniknuti u tajanstvene morske dubine, a čiji polaznici obilaze neke od najatraktivnijih dugootočkih ronilačkih lokacija, kao što su to podvodna špilja Brbinjšćica ili otočić Mežanj.

 

Dugi otok, sa nizom atraktivnih turističkih mjesta i prirodnih ljepota, pruža posjetiteljima putovanje kroz svijet tradicije i modernog načina življenja.
Poludnevni i jednodnevni izleti u nacionalne parkove i parkove prirode učiniti će zanimljivim vaš boravak na našem otoku koji će vam dodatno uljepšati sjećanja na nezaboravni odmor u Dalmaciji.
Kao što to kaže jedna stara pjesma ‘Svako mjesto svoju feštu ima’, tako naselja na Dugom otoku s veseljem očekuju svoje fešte. One se najčešće priređuju u čast sveca-zaštitnika određenog mjesta.

ZABAVA

 

Dugootočke fešte kombinacija su žive glazbe, fine hrane i dobre zabave do jutra. U tome prednjači saljska fešta pod nazivom ‘Saljske užance’ , koja traje tri dana i u sklopu koje se održavaju razne prezentacije narodnih običaja, dok mještani sudjeluju u gastro-natjecanjma koja će oduševiti sve sladokusce.

Onima koji ne žele čekati da zabava počne nude se razni restorani sa različitom ali pretežno mediteranskom kuhinjom, kao i koktel barovi te slastičarnice, u kojima možete okusiti otočki način života i njegovu gastro tradiciju.

Saljske užance

Saljske užance su kulturno-zabavna manifestacija koja se održava više od 50 godina. Održava se vikend prije Vele Gospe.

 

Program aktivnosti manifestacije:

 

petak – ‘Ribarska noć’ – otvaranje Saljskih užanci, podizanje zastave uz nastup Tovareće mužike, kuhanje i biranje najboljeg brudeta, pečenje tuna, srdela i ostalih plodova mora, te zabavni program na portu uz klape.

subota – preko dana odvijaju se za saljski sportski susreti i natjecanja (utrke romobila, vrića, potakača, potezanje konopa), zatim slijedi ‘Saljska noć’ (Iluminacija Porta, brodova i kaića), te zabavni program na rivi uz zabavnu glazbu i tradicionalna jela.

nedjelja – jutro započinje Budnicom po Salima, zatim u popodnevnim satima slijede tradicionalne ‘Trke tovarov’, spektakularan događaj za sve goste na otoku, koja se odvija na saljskoj rivi. Po završetku utrke slijedi dodjela prigodnih nagrada za najbržeg tovara (npr. pršut), kao i za najtrišćenijeg (najljenijeg) tovara, onoga koji je zadnji došao na cilj. Za svoj pothvat najljeniji tovar i njegov vlasnik dobivaju zasluženo priznanje – diplomu. Nakon trke slijedi posljednji nastup Tovareće mužike, koji završava kupanjem svirača u saljskom portu.

U večernjim satima slijedi zabava za sve posjetitelje uz živu glazbu što je ujedno i posljednji u nizu koncerata i događanja na Saljskim užancama.

PP TELAŠĆICA

Izvor fotografije:HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA Telascica Autor : Ivo Pervan
Izvor fotografije:HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA
Telascica
Autor : Ivo Pervan

 

Zaljev Telašćica, jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu, unutar kojeg se nalazi 6 otoka i hridi, 25 uvala i 69 km razvedene obale, atraktivno je sidrište za brojne nautičare. U okolini su predivne obrađene livade, a na brežuljcima bogata mediteranska vegetacija s preko 300 biljnih vrsta i jednako bogatom faunom. Podmorski svijet broji preko 250 biljnih i 300 životinjskih vrsta.

Najslikovitiji među kornatskim otocima je otok Katina, a najneobičniji zasigurno Taljurić. U području Parka prirode postoji nekoliko ugostiteljskih objekata u kojima se može uživati u tradicionalnim ribljim i mesnim specijalitetima …

Park prirode Telašćica moguce je posjetiti u sklopu izleta kombijem koji ukljucuje posjete najzanimljivijim atrakcijama, stručno vodstvo, te dosta slobodnog vremena za kupanje u najbistrijem moru na svijetu.

 

Više informacija o izletu na:
GSM: +385 (0)98 891 036 – Mate Frka

mate.frka@gmail.com
www.taxidugiotok.com
izvor:http://www.dugiotok.hr/o-otoku

Moglo bi vas zanimati

05-14.travanj.- 10 DANA ASTRONOMIJE- Daruvar

Seset godina za redom kroz deset dana Astronomsko društvo Kumova slama Daruvar organizira manifestaciju 10 …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *