..FUŽINE

FUŽINE

Nalazi se na južnoj obali  Bajerskog jezera.   Zapadno je Benkovac Fužinski , sjeveroistočno su Vrata i Belo Selo  istočno je jezero  Potkoš i Lić.

Fužine su relativno mlado naselje nastalo u 17. stoljeću kada su Zrinski ondje počeli kopati željeznu rudu. Zbog neisplativosti je posao ubrzo napušten, no Fužinama je iz toga vremena ostalo ime. “Fužinarstvo” je pojam za iskop i preradu (željezne) rude, a korijen riječi vjerojatno dolazi od talijanskog izraza “fucina” ili njemačkog “fusioniren”.

 

Od turističkih atrakcija, u Fužinama su ukupno tri akumulacijska jezera: Bajer – izgrađeno pedesetih godina, LEPENICA (1988.) te manje jezero . Najznačajniji spomenik prirode je ŠPILJA VRELO, otkrivena pedesetih godina 20. stoljeća kad se vadio kamen za potrebe izgradnje brane i ceste.

 

 

Crkva sv. Antona Padovanskog najveći je sakralni objekt u Gorskom kotaru. Crkva je uređena lijepim mramornim oltarima, vrijednim slikama i kristalnim lusterima. Građena je punih 25 godina, od 1808. do 1833. godine na mjestu gdje se nekad nalazila kapelica i prvo fužinarsko groblje. Od originalnih djela u crkvi je “Posljednja večera” iznad oltara koja je restaurirana, originalni Križni put te freske koje je naslikao poznati hrvatski slikar Antonini početkom 20. stoljeća. Crkva je posvećena zaštitniku Fužina, svetom Antonu Padovanskom, dominira naseljem i noćnim osvjetljenjem daje mu posebno obilježje. Fužine imaju dugu tradiciju školstva (1875. godine) i glazbe od 1848. godine (danas puhački orkestar Hrvatskog Crvenog križa).

 

GORSKI KOTAR – RAJ ZA GURMANE
gulaš od divljači s palentom

goranski nadjev – budl,želudac

domaći kravlji sir – škripavac

pečeni krumpir i kiselo zelje

domaće kobasice – pečenice s kupusom

krumpirove police sa slaninom

veprić ispod peke

sarma

pečeni puh, gulaš od puha

dimljeno meso – jelen, vepar

pršut

medvjeđa šapa

žablji kraci

ribe i gljive

štrudle i kolači od šumskog voća

sokovi, likeri i vina od šumskih plodova

med i medica,…….

 

Sve ovo, a i mnogo više, možete isprobati u našim restoranima :

 

HOTEL “BITORAJ” info : 051/830-005

KONOBA “VOLTA” info : 051/830-030

LOVAČKI DOM “ARNIKA” info : 051/835-187

PIZZERIA “LANDRAVEC” info : 051/835-777

 

DOBAR TEK !!!

 

ŠPILJA VRELO
Špilja Vrelo u Fužinama otkrivena je slučajno pedesetih godina prošloga stoljeća kod izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Starost joj se procjenjuje na 3,5 – 4 milijuna godina.

 

Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje joj voda – na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom. Bistar i hladan gorski potok je iz porječja rijeke Ličanke i u izrazito kišnim razdobljima poplavljuje špilju.

 

Špilju Vrelo zbog svojih ljepota često nazivaju i “Postojna u malom”. Špilja je uređena za posjete i obnovljena novom rasvjetom i pješačkom stazom s mostićima 1998. godine. Zbog blage konfiguracije terena, bez ijedne stepenice, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji pa čak i invalidi u kolicima.

 

 

Godišnje, špilju Vrelo posjeti više od 10 tisuća gostiju.

 

Informacije o radnom vremenu potražite u rubrici događanja.

 

Grupni posjeti (više od 10 osoba) mogući su svakodnevno i mogu se najaviti nekoliko dana prije na telefon TZ Fužine +385 51 835 163 ili 051/830-028

 

 

CJENIK: pojedinci : odrasli – 30,00 kn

djeca  –  25,00 kn

 

grupe*: djeca osnovna škola  –  20,00 kn

srednjoškolci i odrasli – 25,00 kn

 

*za gotovinsko plaćanje i plaćanje predračunom

odobravamo 10 % popusta

JEZERA
Fužinarski je kraj izuzetno bogat vodom. Fužine su naseljeno mjesto koje u Hrvatskoj primi najveću godišnju količinu oborine. Ovdje godišnej padne između 1500 do 2000 mm padalina po četvornom metru, a u ekstremnim godinama i preko 4000 mm. Da bi se ta silna količina vode zadržala i iskoristila, u Fužinama su izgrađena tri akumulacijska jezera.

 

Najstarije jezero je Bajer izgrađen pedesetih godina prošloga stoljeća. Jezero je položeno u nekadašnjoj atraktivnoj dolini rijeke Ličanke, tik uz naselje Fužine. Jezero je prosječne dubine od 2 do 7 metara i raspolaže s oko milijun kubičnih metara vode. Pogodno je za vožnju čamcem, kanuom, kajakom i za surfanje zbog čestog strujanja vjetra.

 

Jezero Lepenica najveće je umjetno jezero u fužinarskom kraju. Izgrađeno je 1988. godine, površinom i količinom vode je znanto veće od Bajera, a maksimalna dubina mu je 18 metara. Izuzetno je ljeti pogodno i ugodno za kupanje (temperatura dosegne više od 23° Celzijusa. Na jezeru je 1989. održano Svjetsko prvenstvo u orijentacijskom ronjenju, a 2007. Svjetski kup.

Oba su jezera izuzetno bogata ribom i mamac su za ribiče.

 

Najmlađe i najmanje jezero je Potkoš. Smješteno je u podnožju obronaka Bitoraja, između Fužina i Liča. Atraktivno je kao izletište i piknik prostor.

Sva tri jezera izvrsno su uklopljena u planinski pejzaž i pravi su turistički dragulj Fužina. Posebno je popularno jezero Bajer, oko kojega vodi atraktivna šetnica i koje je najčešće odredište izletnika

 

Izvor FOTOGRAFIJE http://www.tz-fuzine.hr/upload/galerija/7/411762294(1).JPG

 

https://hr.wikipedia.org/wiki/Fu%C5%BEine

http://www.tz-fuzine.hr/view.asp?p=15&c=14

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *