Kaštel Zrinski – Delnice

Kaštel Zrinski je spomenik „prve kategorije”.

Godine 1651. Petar Zrinski u Brodu na Kupi gradi svoj dvor, na mjestu starijeg frankopanskog, iz 15. st. Uslijed intenzivnijeg korištenja prirodnih bogatstava, on prenosi upravu i sudstvo iz nekadašnjih vinodolskih središta (Hreljin, Bribir, Ledenice) u Brod na Kupi.

Današnji kaštel je jednostavna trokatna zidana građevina s krovom na četiri vode. Čini se da je prvobitno treći kat bio drven. U prizemlju, koje je podzemnim hodnikom povezano s Kupicom i obližnjom pećinom, još je očuvan originalan raspored prostorija, a na 1. i 2. katu je izmijenjen kasnijim pregradnjama. Ova interesantna i vrijedna građevina spaja fortifikacijsku funkciju sa stambenom pa pripada tipu dvor-palača, što joj daje posebnu vrijednost.

U kaštelu je 2012. godine otvoren Stalni izložbeni postav lovstva, šumarstva i ribolova. Postav čine izlošci pretežito s goranskog područja, rasprostranjeni na četiri etaže zrinskog ljetnikovca s naglaskom i na povijesnu priču o dvorcu, njegovim vladarima kao i samoj povijesti mjesta Brod na Kupi.
Kontakt:
Prirodoslovni muzej Rijeka
Stalni postav u Kaštelu Zrinskih
Kralja Tomislava 1, Brod na Kupi
T: +385 (0)51 837 200
W: www.prirodoslovni.com
E: info@prirodoslovni.com
Izvor http://www.tz-delnice.hr/Sto_dozivjeti/Kulturna_bastina/Stalni_izlozbeni_postav_lovstva,_sumarstva_i_ribolova

Moglo bi vas zanimati

15. Međunarodna smotra folklora

Beli Manastir, 27. rujna 2019. 15. Međunarodna smotra folklora 27. rujna s početkom u 19:00h, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *