..Nacionalni park Risnjak

 Nacionalni park Risnjak

Ako postoji lokalitet koji u sebi sadrži većinu temeljnih značajki turističke ponude područja Grada Delnica i Gorskog kotara, onda je to svakako Nacionalni park „Risnjak“. Park ima površinu od 63,5 km²  i zauzima središnji dio masiva Risnjaka i Snježnika, te gornji tok rijeke Kupe s izvorišnim područjem. Područje masiva Risnjaka proglašeno je nacionalnim parkom 1953. godine, na prijedlog istaknutog hrvatskog prirodoslovca i istraživača Risnjaka, prof.dr.Ive Horvata a početkom 1997. godine N.P.”Risnjak” proširen je na područje masiva Snježnika i izvorišni dio rijeke Kupe.

 

Zbog vrlo raznolikih klimatskih, geoloških, petrografskih i drugih faktora ovdje se održala vrlo raznolika flora i fauna. Ovdje su na malom prostoru sačuvane sve osnovne značajke ekosustava šumovitog Gorskog kotara pa Risnjak predstavlja njihov šumski i pretplaninski svijet s četrnaest šumskih zajednica. Povratkom risa u risnjačke šume zastupljene su na jednom mjestu sve tri velike zvjeri Europe – vuk, medvjed i ris.

Masiv Risnjaka nad zelenilom goranskih šuma.

Kameniti vrh Snježnika okružen gorskim livadama, ugodno će Vas iznenaditi dostupnošću i slikovitošću. Bilje tog planinskog područja prilagođeno je najtežim klimatskim prilikama i podnosi bez teškoća ljetnu žegu, veliku studen i buru, dok je pogled koji se pruža s vidikovca na 1506 metara nad morem jedan od najljepših u Hrvatskoj.

Izvor Kupe s neposrednom okolicom zaštićen je kao spomenik prirode još od 1963. godine i izvanredan je hidrološki i prirodni fenomen. Područje je proglašeno zaštićenim 12. prosinca 1963. godine u površini od 10 ha. Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će Vas očarati svojim izgledom.
Tko nema mogućnosti ili želje poduzimati duga pješačenja na planinske vrhove ili kroz šumska prostranstva Parka svakako treba posjetiti poučnu stazu Leska. Tu su na 23 stajališta opremljena edukacijskim tablicama najbolje objašnjeni šumski i drugi značajni fenomeni Parka, a dobra šetnja je odličan alibi za kasnije uživanje u gastronomskim specijalitetima Gorskog kotara  koji se mogu konzumirati u restoranu pansiona „NP Risnjak“.

 

Kontakt:
Javna ustanova „Nacionalni park Risnjak“
Bijela Vodica 48, Crni Lug
T: +385 (0)51 836 133
F: +385 (0)51 836 116
W: www.np-risnjak.hr
E: np-risnjak@ri.t-com.hr

izvor;http://www.tz-delnice.hr/Sto_dozivjeti/Prirodna_bastina/NP_Risnjak

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *