..Srednjovjekovni Grad Kaptol

Znamenitost je statusni simbol općine Kaptol i danas stoji u centu općinskog sjedišta. Teško je reći kada je izgrađena ova sakralna građevina budući da je kroz povijest rušena, građena i prenamjenjivana. Kaptolska utvrda šesterokutni je kasnogotičko-renesansni kaštel s kružnim polukulama, te četvrtastom ulaznom kulom.

 

Utvrda je bila okružena opkopom koji je vjerojatno bio ispunjen vodom. Ostatci utvrde nesumnjivo su jedini vidljivi dio nekadašnje crkvene institucije Zbornog kaptola sv. Petra. Kaštel  su osvojili i Turci, a i sam Dizdar aga, posljednji osmanlijski gospar Kaptola,  stanovao je u njemu.

 

Kaštel je bio sjedište Pečujske biskupije koje je njime upravljalo od dvadesetih godina 13. st. do dolaska osmanlija u Kaptol. Nakon progona osmanlija, kaštel je promijenio više od 15 vlasnika, te uz mnoge pokušaje, nikad nije vraćen u jednu od svojih prvobitnih funkcija. Danas je ova velebna ruševina u vlasništvu Požeške biskupije koja sustavno provodi konzervatorske radove s ciljem potpune obnove i stavljanja u funkciju.

 

Izvor:

http://www.tzzps.hr/ponuda/34-srednjovjekovni-grad-kaptol

 

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *