..Stari kameni grad Čaklovac

Stari kameni  grad Čaklovac, smješten je na obroncima Psunja na otprilike 400 metara nadmorske visine. Do njega je potrebno oko sat vremena hoda od doline.Izgrađen je krajem 12. početkom 13. stoljeća iznad toka potoka Rakovca. Smješten je na hrptu što mu je omogućavalo izvanrednu kontrolu okolnog područja.

 

Grad je u srednjem vijeku imao važan strateški položaj jer je kraj njega prolazio važan put od Kamengrada i Požege u smjeru Pakraca. Tvrđava je podignuta u 13.stoljeću na posjedu vranskog priorata. Spominje se u 15.st. pod imenom Csakatornya,a kasnije u dokumentima i pod imenom Čakovec. Na kraju se udomaćio naziv Čaklovac. Vlasnici ovog grada bili su templari, ivanovci, a zatim ban Petar Keglević(1523.) i Franjo Tahi. Turci su osvojili grad 1544.i nakon toga grad gubi svoj nekadašnji značaj, ali ostaje snažno vojničko uporište. Odlaskom Turaka krajem 17. stoljeća Čaklovac je napušten i prepušten rušenju.

 

Danas je od cijelog „kompleksa” koji se nalazio na tom cijelom platou ostala sačuvana visoka peterokutna kula koju s jedne strane opasuje poligonalni zid.

 

Izvor:

http://www.tzzps.hr/ponuda/36-caklovac

 

Moglo bi vas zanimati

Tjedan kajkavske kulture i 54. Festival kajkavskih popevki

8.9.2019. – 14.9.2019. Krapina Tradicionalna manifestacija u prijestolnici kaja koja nudi pregršt sadržaja, od kulturno-umjetničkih …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *