..Aktivni turizam – Križevci

Provedite odmor aktivno! Križevci i Kalničko prigorje nudi mnogobrojne aktivnosti za sve posjetitelje željne odmora i aktivnosti u prirodi.
Biciklističke staze i putevi oko Križevaca i okolici namijenjeni su biciklistima, rekreativcima, obiteljima i svima koji uživaju u kretanju prirodom.
Biciklistička staza Križevci – Kalnik vodi dijelom po manje prometnoj lokalnoj cesti, a dijelom kroz šumske staze i poljske putove kroz prekrasni potkalnički krajolik.

 

Kalničko gorje mamac je za planinare iz svih dijelova Hrvatske i svijeta. Mnogobrojne dobro obilježene planinarske staze i putevi, planinarski dom na Kalniku zadovoljii će sve kategorije planinara i rekreativaca.

Planinarski dom Kalnik nalazi se u neposrednoj blizini Starog grada i utvrde Veliki Kalnik, od planinarskog doma vode sve planinarske staze, kao i poučna staza. Ponuda je isključivo domaća hrana i specijaliteti kraja.
Adresa: Starogradska 64, Kalnik
Kontakt: Siniša Delić
Mob: 048 857 091
http://pldom-kalnik.hr/

Poučna staza na Kalniku počinje i završava kod Planinarskog doma na Kalniku. Poučna staza obilazi najljepše dijelove kalničke prirode, prikazuje brojne endemske i rijetke vrste biljaka, ostatke srednjovjekovne crkve sv. Martina sa zavjetnim kamenom, arheološki lokalitet iz brončanog doba i dr.
Link: Poučna staza na Kalniku

Planinarska staza «Sedam zuba» počinje kod Planinarskog doma na Kalniku. Prolazi stjenovitim vrhovima Kalnika od Starog grada Velikog Kalnika do najvišeg kalničkog vrha.
Link: Planinarska staza «Sedam zuba»

Planinarska staza «Kalnička greda» počinje kod usjeka Vratno u Kamešnici. Prolazi duž vrhova Kalničke grede, završava kod Starog grada Veliki Kalnik, dobro označena.
Bogata tradicija uzgoja konja vezana je uz povijest poljoprivrednog školstva u gradu Križevcima i okolici. Brojni konjički klubovi u gradu nude škole jahanja, terapijsko i rekreacijsko jahanje na jahalištu i u prirodi.

Zadruga „Roza“ posjeduje uređeno jahalište i nudi rekreativno jahanje, škola jahanja, trail i terensko jahanje.
Adresa: Mladine, Križevci
Kontakt: Aleksandar Torre
Mob: 091 254 6277

Akademski konjički klub Križevci nudi individulano, terensko i višednevno terensko jahanje.
Adresa: Ratarna bb, Križevci
Mob: 098 388 977
Web: www.akkkz.hr

Konjički klub“Alvaro“ u ponudi ima školu jahanja, terensko jahanje, terapijsko jahanje za djecu s posebnim potrebama.
Adresa: Gornje vine
Kontakt: Ana Kovač
Mob: 098 294 285

Obiteljsko gospodarstvo Pohl nudi jahanje u jahalištu i izvan njega.
Adresa: Vojakovački Kloštar 18, Križevci
Kontakt: Zlatko Pohl
Mob: 098 466 118

 

Dva velika jezera, Čabraji i Ravenska Kapela u okolici Križevaca prostiru se na 22 hektara i nude veliki izbor ribe koji može zadovoljiti kako strastvene ribiče tako i rekreativce.

Jezero „Čabraji“ udaljeno je 7 km od Križevaca u smjeru Glogovnice. Prostire se na površini od 8ha, prosječne dubine 1,5 m. Bogato šaranom, babuškom, tolstolobikom, amurom, štukom i linjakom.

Adresa: ŠRK „Križevci“ Trg Antuna Nemčića 10

Kontakt: Ivan Šimatović

Tel: 048 682 010
Jezero „Ravenska Kapela“

Jezero je udaljeno 11 km od Križevaca u smjeru Zaistovca površine 14ha, prosječne dubine 2m. Bogato je šaranom, babuškom, žutookom, bjelkom, crvenperkom, amurom, patuljastim somićem i štukom.

Adresa: ŠRK „Križevci“ Trg Antuna Nemčića 10

Kontakt: Ivan Šimatović

Tel: 048 682 010

 

Bogata lovišta na području grada Križevaca i okolnih općina, mamac su za lovce zainteresirane za turistički odstrel sitne i krupne divljači.

Na području grada Križevaca djeluje Lovačko društvo “Sv. Hubert”, zakupnik otvorenog lovišta VI/101 Križevci, površine preko 77.000 hektara koje se prostire na područjima Kalnika, Gornje Rijeke, Sv.Petra Orehovca i Sv.Ivan Žabno te grada Križevaca. Društvo ima 13 lovnih jedinica-grupa, a svaka posjeduje lovački dom: „Lještarka“ Mali Kalnik, „Košuta-prigorje“ Gornja Rijeka, „Kalnik“ Sveti Petar Orehovec, „Srna“ Gregurovec, „Šljuka“ Raven, „Fran Kesterčanek“ Križevci, „Golub“ Veliki Potočec, „Jelen“ Marinovec, „Vepar“ Carevdar, „Zec“ Bukovje, „Golub“ Sveti Ivan Žabno, „Srnjak“ Sveti Petar Čvrstec, „Fazan“ Ruševac.

Dio dozvoljenog odstrela na ponudi je za turistički odstrel (fazan, zec, srnjak, divlja svinja). Mogu ponuditi i lov na divlje patke i prepelice.

Lovačko društvo „Sv.Hubert“ Križevci

Adresa: Nemčićev trg 8/1, 48260 Križevci

Tel: 048 711 276

Web: Lovačko društvo „Sv.Hubert“

 

Izvor:http://www.tz-krizevci.hr/turisticka-ponuda/aktivni-odmor.html
Izvor fotografije: http://www.tz-krizevci.hr/turisticka-ponuda/aktivni-odmor.html

Moglo bi vas zanimati

18-20.10.2019.g.- LUKOVO-Novska

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *