..Križevci-grad koji okružuje 8 crkvenih tornjeva

U mnoštvu spomenika kulture, Križevci se ponose na vizuru svojih osam crkvenih tornjeva raspoređenih na prilazima gradu, tvoreći oko grada križ.

 

Crkva Sv. Ane i pavlinski samostan

Jednobrodna građevina s pravokutnim svetištem, baroknog stila, s prostranim zvonikom ugrađenim između crkve i samostana sa sačuvanim ostacima pavlinskih fresaka. Građena kao pavlinska crkva nakon dolaska pavlina u Križevce 1665. Isprva drvena, kasnije zidana, građena je donacijom Ivana Zakmardija. Poslije ukinuća pavlinskog reda, 1786. postaje župnom crkvom a samostan se preuređuje u župni dvor i Magistrat. Iz pavlinskih vremena sačuvan je inventar, oltarne slike i sakristijski ormar, a župa čuva vrijednu zbirku misnog posuđa i relkvijara.

 

 

Crkva Sv. Križa – Konkatedrala Bjelovarsko-križevačke biskupije

Jedna od najstarijih sačuvanih zgrada u gradu, u pisanim izvorima spominje se već 1232. godine, ucrtana na starim mapama grada izvan gradskih zidina. Župna crkva od srednjeg vijeka do 1786. Od arhitektonskih detalja i inventara ranogotički portal i južni prozori (zazidani), iz kasnogotičke faze svetište s inventarom (ističe se portal s ubilježenom 1498. godinom). Jedinstveni barokni mramorni oltar Svetog Križa iz 1756. godine, rad Francesca Robbe, prenešen iz zagrebačke katedrale prilikom Bolleove neogotičke obnove. Početkom 20. stoljeća Crkva Sv. Križa obnovljena je uz poštivanje ranijih vrijednosti. Od 1914. godine, jedno od najvećih djela Otona Ivekovića, slika s prikazom „krvavog sabora“ širine preko osam metara krasi lik svetišta.

Adresa: ugao ulice Mojsija Baltića i Trga bana Lackovića, 48260 Križevci

 

 

Crkva Sv. Save

Podignuta na bivšem ugaonom bastionu gdje je oblikovan manji trg. Crkva Sv. Save izgrađena je 1904. godine u obliku jednostavnih tipova krajiških klasicističkih crkava usvojen potkraj 18. stoljeća. Obnovljena 2006. godine kada je ispravljen oštećeni toranj s križem.

 

 

Grkokatolička katedrala Presvete Trojice i biskupska rezidencija

Najreprezentativnija sakralna građevina i visokovrijedan spomenički kompleks u Križevcima. U biskupskoj rezidenciji nalazi se vrijedna riznica i knjižnica s primjercima najstarijih knjiga iz 15 i 16. stoljeća. Na starim mapama na tom je mjestu zabilježen samostan augustinaca. Spominje se već od srednjeg vijeka, kasnije prelazi u ruke franjevaca. Obnovljena najprije u prvoj polovini 19. stoljeća (arhitekt Felbinger), a ponovo 1894/97 u stilu neogotike (Herman Bolle). Na ikonostasu i po crkvi nalaze se vrijedna slikarska djela Medovića, Čikoša, Tišova i Kovačevića.

Posjet katedrali i rezidenciji moguć je uz prethodnu najavu i dogovor sa časnim sestrama.
Katedrala je otvorena svake nedjelje u vrijeme svete mise koja počinje u 11 sati.

Ulica Franje Račkog 12, 48260 Križevci

Kontakt: 048 712 171

 

 

 

Kapela Sv. Florijana

Barokna građevina sa očuvanim manjim oltarom čija središnja slika prikazuje Sv. Florijana, zaštitnika od požara znamenitog pavlinskog slikara Ivana Rangera.

Trg Sv. Florijana, 48260 Križevci

Kontakt: 048/711-711

 

 

Kapela Sv. Marka Križevčanina

Ranije poznata kao kapela Sv. Ladislava. Potiče vjerojatno iz 17. stoljeća te je najstarija i najveća od tri barokne križevačke kapele. Bogat barokni inventar, oltari i propovjedaonica. Nova oltarna slika Sv. Marka Križevčanina autora Zorana Homena.

Trg Sv. Marka Križevčanina, 48260 Križevci

Kontakt: 048 711 711

 

 

Kapela Sv. Roka

Zavjetna kapela zaštitniku od kuge iz 1694. godine. Nalazi se ispred ulaza u gradsko groblje, na križanju puteva. Obnovljena 1998. godine kada je restauriran oltar s kipovima sv. Roka, sv. Fabijana i Sebastijana, zaštitnicima od kuge.

Nalazi se ispred gradskog groblja na uglu ulice Franje Markovića i Ivana Lepušića

Kontakt: 048 711 711

 

 

Župna crkva Blažene Djevice Marije Žalosne

Nastala je 1725. godine nad stupom sa zavjetnim kipom Majke Božje Žalosne iz 1674. godine. Remekdjelo baroknog graditeljstva, građevina centralnog trolisnog tipa s kupolom. U crkvi se nalaze vrijedni primjerci kaleža, medaljona, vječnog svjetla koji svjedoče o obredima bogoslužja.

Koruška ulica, 48260 Križevci

Kontakt: 048 711 711

 

 

 

http://www.tz-krizevci.hr/kulturna-bastina/graIzvor:d-8-crkvenih-tornjeva/item/77-zupna-crkva-blazene-djevice-marije-zalosne.html
Izvor slike:http://www.tz-krizevci.hr/kulturna-bastina/grad-8-crkvenih-tornjeva/item/77-zupna-crkva-blazene-djevice-marije-zalosne.html

Moglo bi vas zanimati

18-20.10.2019.g.- LUKOVO-Novska

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *