..Prirodne ljepote-Veliki i Mali Kalnik-Križevci

Poznato je da križevački kraj obiluje mnogobrojnim prirodnim ljepotama – prekrasnim livadama, pašnjacima i poljima, živopisnim vidikovcima, šumama, zanimljivim ribnjacima i jezerima…

 

 

Posebni botanički rezervat Mali Kalnik

Morfološki i pejzažno najizdvojeniji dio Kalnika koji se nalazi iznad izohipse od 410 metara zaštićen je 1985. godine prema Zakonu o zaštiti prirode kao „Posebni botanički rezervat Mali Kalnik‟.

On se nalazi unutar veće, također zaštićene cjeline -Značajnog krajobraza Kalnika i zauzima površinu od 5,35 hektara..

U njemu se posebno ističe slikoviti, istureni, vršni stjenoviti greben Pusta Barbara.

Specifičnost reljefa, sastav tla, klime, ekspozicije i hidroloških odnosa dala je i botaničku specifičnost tom lokalitetu. Tako na području „Posebnog botaničkog rezervata Mali Kalnik‟ uočavamo prisutnost nekih mediteranskih, ilirskih, alpskih i pontskih biljaka.

 

 

Kalnik:
Na svega nekoliko kvadratnih kilometara posjetitelji mogu doživjeti duh povijesti od bakrenog doba, bNa području Kalnika nalazi se nekoliko arheološkoh lokaliteta od prapovjeti do kasnog srednjeg vijeka. Najstariji areološki lokalitet nalazi se na prostoru kompleksa Stari grad Veliki Kalnik, tu su naime pronađeni ostaci Lasinjske kulture koja pripada razdoblju Enolita odnostno bakrenog doba 14. st prije Krista. Ta kultura je gusto naseljavala čitavo kalničko područje. Od značajnijih nalazišta za spomenuti je arheološki lokalitet Igrišće, kultura Polja sa žarama koje pripada mlađem brončanom dobu. Arheološki lokalitet se nalazi na samoj Poučnoj stazi.rončanog doba, rimskog carstva, burnog srednjeg vijeka, do drugog svjetskog rata.

 

 

Prvi pisani tragovi Kalnika sežu u srednji vijek, kada ga kralj Bela IV. spominje kao utvrdu «castrum nostrum Kemluk» koja je odigrala važne ulogu u obrani od Tatara.

Srednji vijek razdoblje je najvećeg uspona Kalnika koji je u to vrijeme bio središte gospoštije. Kako se doznaje iz starih dokumenata, ime Veliki Kalnik najprije se odnosilo na područje istoimene Veliko kalničke županije, dok se sam srednjovjekovni grad (castrum) spominje pod tim imenom 1243. i 1264. godine i to u kraljevom vlasništvu. Od 14. stoljeća podno castruma razvija se i srednjovjekovno podgrađe ili subordium pod imenom Brezovica, od kojeg se do danas razvilo naselje Kalnik.

Izvor:http://www.tz-krizevci.hr/turisticka-ponuda/prirodne-ljepote.html
http://www.zastita-prirode-kckzz.hr/zasticena-podrucja/posebni-rezervati/mali-kalnik
http://www.tz.kalnik.hr/o-kalniku/povijest/
Izvor fotografije:http://www.tz-krizevci.hr/turisticka-ponuda/prirodne-ljepote.html
http://www.zastita-prirode-kckzz.hr/zasticena-podrucja/posebni-rezervati/mali-kalnik
http://www.tz.kalnik.hr/o-kalniku/povijest/

 

Moglo bi vas zanimati

05-14.travanj.- 10 DANA ASTRONOMIJE- Daruvar

Seset godina za redom kroz deset dana Astronomsko društvo Kumova slama Daruvar organizira manifestaciju 10 …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *