..Crkva sv.Jurja-Đurđevac

Autor fotografije : Jasenka Haleuš

Crkva sv. Jurja u Đurđevcu (Hrvatska), zaštitnika mjesta koji se slavi 23.4. na Đurđevo, najljepši je primjerak starohrvatske bazilike, građena 1928. zbog podvodnog terena na tri metra ukopanoj i metar debeloj betonskoj ploči, u koju je ugrađeno 230 vagona dravskog šljunka, a u kojoj je slika sv. Jurja iz 1824., nepoznatog autora. Crkva sv. Jurja u Đurđevcu prva je u Hrvatskoj dobila električna zvona, još 1967. godine

 

Nacrt za današnju župnu crkvu načinio je zagrebački arhitekt Stjepan Pothorski, a s gradnjom se započelo u kolovozu 1928. godine. Zbog močvarnog zemljišta na kojem leži župna crkva, a zbog sigurnosti, temelji crkve su kopani 3 metra duboko i leže na drvenim pilotima na kojima je 1 metar debela betonska ploča na kojoj leži crkva, za koju je utrošeno 230 vagona šljunka iz rijeke Drave. Jedini ostatak stare crkve je zidani barokni zvonik koji je preuređen i ugrađen u novu crkvu. Crkva je elektrificirana 1929. godine te ponovno 1961. godine, a prva u Hrvatskoj ima elektrificirana zvona iz 1967. godine.

Župna crkva Sv. Jurja bila je dovršena 10. studenog 1929. godine i posvećena iz ruku pomoćnog zagrebačkog biskupa dr. Dominika Premuša uz osobno prisustvo dr. A. Bauera, nadbiskupa zagrebačkog.

Unutrašnjošću crkve dominira glavni mramorni oltar na kojem se nalazi slika Sv. Jurja (ulje na platnu) koju je za župnu crkvu naslikao slikar Martin Peroš 1896. godine, a koja je prenesena iz stare crkve iz 1824. godine. Unutrašnjost crkve krase i dva bočna oltara: oltar Sv. Tri kralja, izrađen iz mramora 1936. godine i oltar Majke Božje također iz 1936. godine, a izveden u tehnici mozaika. Predstavlja sliku Majke Božje od Navještenja, a izradio ga je Zvonimir Huzjak iz Zagreba prema minijaturi Julija Klovića iz 16. stoljeća.

Veliku pažnju u ckrvi privlače lusteri (njih pet), naročito središnji, koji je 5 metara širok i 4 metra visok, a u središtu sadrži lik planete Zemlje. Nacrt za njega je napravio dr. Antun Ivandija, a izradio ga je Luka Ivandija. Značajni inventar župne crkve su i njene orgulje sa registara, sagrađene u domaćoj tvrtki Hefeler 1908. godine. Kasnije su preuređene i blagoslovljene 1980. godine.

Blagdan zaštitnika, Sv. Jurja, slavi se 23. travnja nizom ckrvenih, svjetovnih, kulturnih i etnografskih događanja.
Izvor:https://hr.wikipedia.org/wiki/Crkva_sv._Jurja_u_%C4%90ur%C4%91evcu

http://www.kulturni-turizam.com/hrv/sadrzaj/durdevac/
Izvor fotografija:https://hr.wikipedia.org/wiki/Crkva_sv._Jurja_u_%C4%90ur%C4%91evcu

Moglo bi vas zanimati

18-20.10.2019.g.- LUKOVO-Novska

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *