Muzej Like- Gospić

Muzej Like Gospić osnovan je 1958. godine i od tada skrbi o svoj pokretnoj i nepokretnoj kulturnoj baštini na cjelokupnom području Like.

Ova muzejska institucija smještena je u staroj jezgri grada a 1965. godine preselila se u današnju zgradu koja je izgrađena u kasnobaroknom stilu i pripada spomeniku kulture B kategorije.

Objekt je u nekoliko navrata obnavljan, a posljednja adaptacija (1995. – 1997.) je izvršena kao sanacija ratnih šteta nastalih tijekom Domovinskog rata.

Prema kategorizaciji pripada skupini kompleksnih muzeja jer ga čini više odjela:
• arheološki odjel
• numizmatički odjel
• kulturno-povijesni odjel
• galerijski odjel
• prirodoslovni odjel (u osnivanju)
• muzejski odjel

Osim prikupljanja, obrađivanja, čuvanja i izlaganja kulturne baštine, Muzej se bavi i znanstveno istraživačkim radom na polju arheologije, etnografije i povijesti, a surađuje i s odgojno-obrazovnim institucijama.

 

Posjetitelji trenutačno mogu razgledati Stalni arheološki postav pod naslovom «Terra viva« i etnografski postav koji se nalazi u rekonstruiranoj ličkoj kući brvnašici unutar muzejskog atrija.
U svojoj muzejsko galerijskoj djelatnosti, galerijsko udruženje ima značajnu ulogu u održavanju Ličkog likovnog anala ili kraće zvanog Likanale. Naime ova tradicionalna kulturna manifestacija od 1966. godine neprekidno nastoji prikazati nove rezultate s područja slikarstva, grafike i kiparstva, onih umjetnika koji su na neki način povezani s ličkim krajem.

U sastavu Muzeja Like Gospić djeluje i Memorijalni centar «Nikola Tesla« koji je otvoren 10. srpnja 2006. godine povodom obilježavanja 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle.

Izvor:http://www.tz-gospic.hr/hr/muzej-like-gospic

Moglo bi vas zanimati

19.10.2019.g.-DARUVARSKI CVJETNI SAJAM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *