..Paški sir

Paški sir je najpoznatiji i najcjenjeniji tvrdi ovčji sir u Hrvatskoj.

Na otoku Pagu godišnje se proizvede oko 220 tona paškog sira.

 

Odlikuje se ugodnim pikantnim okusom, svijetložute do tamnožute boje (ovisno o starosti). Dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Uz to posebnu vrijednost mu daje sol koja u tragovima ostaje na travi poslije bure – jakog sjevernog vjetra koji puše na otoku Pagu.

 

Paški sir je danas jedan o prepoznatljivih hrvatskih brandova kako kod nas tako i u svijetu. Na otoku Pagu godišnje se proizvede oko 220 tona paškog sira.

Izvor:http://www.visitnovalja.hr/hr/node/318
Izvor:http://www.visitnovalja.hr/hr/node/318

Moglo bi vas zanimati

Zagorski štruklji dobili zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla

Zagorski štruklji dobili su prijelaznu nacionalnu oznaku, odnosno zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. To je rješenje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *