22.08.-28.08.Zadar-AVVANTURA FILM FESTIVAL

AVVANTURA FILM FESTIVAL ZADAR 2015. | 22.08.-28.08.
2
calendar 22.08.2015 – 28.08.2015

AVVANTURA FILM FESTIVAL ZADAR i ove se godine održava u posljednjem tjednu mjeseca kolovoza (od 22. do 28. 08).

plakat_1435418571

Zadrani i svi posjetioci Zadra su u dosadašnjih pet godina mogli uživati u uistinu brojnim filmskim naslovima, često su bili prvi u zemlji, pa i šire, koji su gledali neki nagrađeni film ili pak prvijenac autora koji danas grade zavidne filmske karijere. U Zadar su došli i veliki španjolski redatelj Bigas Luna, hollywoodski glumac Matt Dillon, veliki poljski redatelj Krzysztof Zanussi, poljski Oscarovac Allan Starski, mađarski redatelj Gyorgy Palfi, Oscarovac Branko Lustig redoviti je gost Avvanture, ove godine ponovno nam dolazi slavni filmaš Veljko Bulajić i mnogi drugi međunarodni gosti koji se uvijek rado vraćaju u grad čiji je zalazak sunca Alfred Hitchcock nazvao najljepšim na svijetu. Takav grad svakako zaslužuje svoj filmski festival!

A Zadar je posljednjih godina sve češće i filmska kulisa. Nedavno su ga Česi mogli gledati u svojoj megapopularnoj TV seriji Vypravej, čija se epizoda snimala u Zadru upravo zbog filmskoga festivala i njezina direktora Sergeja Stanojkovskog koji je magistrirao režiju na renomiranoj praškoj filmskoj akademiji (FAMU). Od samih je festivalskih početaka inicirao i podupirao i otvaranje filmskoga ureda u Zadru, do čije je realizacije i došlo krajem 2014. pa sada slobodno možemo zaključiti kako je Zadar postao pravi filmski grad te destinacija koja razvija i filmski turizam !

6. izdanje festivala nudi bogati program s više od stotinu filmskih naslova, autorima koji dolaze predstaviti svoje najnovije radove. 2015. AVVANTURA je partner Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj. U pripremi je retrospektiva velike francuske redateljice i scenaristice ogromnoga opusa Agnes Varda koja je u svibnju primila počasnu Zlatnu palmu.

Svoju retrospektivu na zadarskom filmskom festivalu dobiva i veliki prijatelj Avvanture, prvi dobitnik nagrade „Tomislav Pinter“, prošle godine preminuli Karl Baumgartner. Izborom njegovih filmova prisjećamo se jednog od vodećeg njemačkog producenta i nezavisnoga distributera. I ovoga ljeta, „Baumiju“ u spomen, filmaši igraju nogomet na turniru koji nosi njegovo ime.

U festivalski žiri stiže među ostalima britanska redateljica i glumica Rayna Campbell poznata po naslovima Layla Fourie i Lapse of Honour. U pripremi su brojna iznenađenja i dolasci, puno zabave i koncerata, spajanja kulture i gastro užitaka. Zadarski festival ima i jedinstveno kino u crkvi, na Forumu, u Kraljevskim vinogradima…

AVVANTURA FILM FESTIVAL ZADAR nastavlja suradnju s Europskom filmskom akademijom i raznim drugim institucijama. Podupiru ga Creative Europe MEDIA, Grad Zadar, HAVC, TZ Grada Zadra, Origo Film Grupa, Focus Fox i mnogi drugi. AVVANTURA je ponosna što je i 2015. pokrovitelj festivala prestižni i najznačajniji europski filmski fond EURIMAGES.

Značajne su i novčane nagrade koje potiču europske koprodukcije i zahvaljujući kojima su proteklih 6 godina nastala nova partnerstva i niz europskih koprodukcija.

Zadarska filmska avantura ne prestaje 28. kolovoza, već se i ove godine odmah nastavlja u Crnoj Gori za koju se priprema izbor iz bogatoga zadarskog programa.
Info mail: office@filmforumzadar.com
IZVOR FOTOGRAFIJA FOTOARHIVA TZ ZADAR
http://www.zadar.travel/hr/dogadanja/festivali/26-06-2015/avvantura-film-festival-zadar-2015-2208-2808#.VbpRwfOqpHw

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *