Arheološki muzej Zadar

Arheološki muzej Zadar

Osnovan 1832. godine kao drugi najstariji muzej u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u ovom dijelu Europe. U njemu su izloženi predmeti iz rimskog doba i prapovijesni arheološki materijal iz paleolitika, …
Osnovan 1832. godine kao drugi najstariji muzej u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u ovom dijelu Europe. U njemu su izloženi predmeti iz rimskog doba i prapovijesni arheološki materijal iz paleolitika, neolitika i metalnih doba, kao i arheološki ostaci od 7. do 12. st. od kojih se najveći dio veže uz materijalnu i duhovnu baštinu Hrvata.

Muzej ima stalni postav, restauratorsku i preparatorsku radionicu, te knjižnicu, a u sklopu muzeja djeluju i Muzej ninskih starina i Zavičajni muzej Benkovac.

Arheološki muzej Zadar smješten je u novosagrađenoj zgradi u središtu povijesne jezgre rimske Iadere, u blizini rimskog foruma i kapitolija, te glavne zadarske ulice Kalelarga. U neposrednom susjedstvu muzejske zgrade nalazi se romanička katedrala sv. Stošije, samostan i crkva sv. Marije sa Stalnom izložbom crkvene umjetnosti “Zlato i srebro grada Zadra”, te predromanička crkva sv. Donata. Po vrijednosti fundusa i područja istraživanja jedan je od najznačajnijih muzeja u Hrvatskoj.

 

 

S početkom Domovinskog rata 1991. god. došlo je do rasformiranja antičkog postava (kao i cijelog muzeja) kako bi se eksponati zaštitili od ratnih razaranja. S krajem rata, vraćeni su prapovijesni i srednjovjekovni postav, a s antičkim postavom se odlučilo pričekati, jer se ukazala potreba za potpunom promjenom koncepcije. Pripremni radovi za novi postav antike započeli 2005. god. i uvelike su uznapredovali. Koncepcija novog postava bazirana je na principu tematskih cjelina, svaka obrađuje jedan aspekt života antičkog Zadra (Iader) i njemu gravitirajućeg područja južnog dijela Liburnije (sjeverna Dalmacija). Kronološki uzima se razdoblje od dolaska Rimljana krajem 1. st. prije Kr. pa do velike seobe naroda u 6. st. poslije Kr. Povijesno gradsko jezgro Zadra smješteno je na prirodnom poluotoku (dužine oko 750 m, prosječne širine oko 330 m) koji je na svom jugoistočnom kraju spojen s kopnom, a obilje vode i blaga klima bile su izrazite pogodnosti njegova naseljavanja. Pjesnik Marko Anej Lukan iz sredine 1. st. poslije Kr. govori o Jaderu koji se pruža spram Zefira, očevidno maestrala po kojem je grad oduvijek poznat ( Marcus Aennaeus Lucanus, De bello civili, Pharsalia, IV, 404:

Qua maris Adriaci longas ferit unda Salonas
et tepidum in molles Zephyros excurrit Iader …
Arheološka istraživanja i nalazi na prostoru zadarskog poluotoka pokazuju da je Zadar stalno naseljen od 9. st. prije Kr., kada postaje jedno od najjačih središta Liburna. Pred kraj Republike naseljava se veći broj italskih doseljenika, koji su u doba Cezarova prokonzulata u Iliriku mogli biti organizirani u conventus civium Romanorum ili prethodeći municipium. Zadar postaje rimskom kolonijom u prvim godinama vladavine cara Augusta (parens coloniae), a po svom je osnivaču dobila atribut Iulia – colonia Iulia Iader. Tematski novi postav antičkog odjela predviđa uvodnu i sedam velikih tematskih cjelina s podcjelinama.
Za više informacija posjetite www.amzd.hr
RADNO VRIJEME I CIJENE ULAZNICA ZA 2015. GODINU:

Od 1.01. do 31.03.
ponedjeljak – petak: 9 – 14 sati
subota: 9 – 13 sati
Od 1.04. do 31.05. ponedjeljak – subota 9 – 15 sati
Od 1.06. do 30.06. ponedjeljak – nedjelja 9 – 21 sat
Od 1.07. do 31.08. ponedjeljak – nedjelja 9 – 22 sata
Od 1.09. do 1.10. ponedjeljak – nedjelja 9 – 21 sat
Od 1.10 do 31.10. ponedjeljak – subota 9 – 15 sati
Od 1.11 . do 31.12.
ponedjeljak – petak: 9 – 14 sati
subota: 9 – 13 sati
Cijena ulaznica:
– dječji vrtići, dječji domovi i domovi za nezbrinutu djecu, djeca do 10 godina , invalidi domovinskoga rata i slijepe i slabovidne osobe ne plaćaju ulaznicu
– djeca od 10 godina i odrasli………………….………30,00 kn
– učenici, studenti i umirovljenici(grupe)…………12,00 kn
sa stručnim vodstvom……………………….……………15,00 kn
vouchers………………………………………………………..20,00 kn
– grupni posjeti izvan radnog vremena……..………35,00 kn
sa stručnim vodstvom……………………….……………40,00 kn
– stručno vodstvo na stranom jeziku………………200,00 kn

*Grupu čini deset i više osoba
*Moguće su najave grupnih posjeta izvan radnog vremena
*Grupne posjete sa stručnim vodstvom potrebno je najaviti najmanje 5 dana unaprijed
*Način plaćanja: voucherom ili gotovinom na ulazu u Muzej
Za najave grupnih posjeta i upite o stručnom vodstvu kontaktirati Odjel za marketing i odnose s javnošću.
tel: 023 250 613

izvor:http://www.zadar.travel/hr/vodic/muzeji/19-04-2007/arheoloski-muzej-zadar#.VbpG6vOqpHw

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *