..Otoci Ugljan i Pašman

autor Jasenka Haleuš

Otoci Ugljan i Pašman
Otoci Ugljan i Pašman zbog svoje su blizine i dobre prometne povezanosti idealni za individualne poludnevne ili cjelodnevne izlete iz Zadra.
Otok Ugljan smjestio se nasuprot Zadra od kojeg ga dijeli samo 3 NM široki Zadarski kanal. Oduvijek je prekriven bujnim raslinjem – vječno zelenim borovim šumama, čempresima, makijom, smokvama, vinovom lozom i prije svega maslinama. Generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, a 2000 godina tradicije u maslinarstvu ostavilo je stotine tisuća stabala maslina od kojih se dobiva ulje izuzetne kakvoće i arome. Ljubitelji mediteranskih pejzaža mogu uživati u nezaboravnim panoramama od kojih je posebno upečatljiva ona s utvrde Sv. Mihovila iz 13. st. O ranom boravku čovjeka na ovom prostoru svjedoče ostaci iz rimskog doba, starohrvatske crkvice, samostani, kamena otočka arhitektura, te brojni ljetnikovci.

 

Otok Pašman s Ugljanom je povezan mostom u prolazu Ždrelac, a od kopna ga dijeli Pašmanski kanal koji je na pojedinim mjestima širok svega 2 km. Njime su poput niske bisera razasuti deseci otočića, a morska struja mijenja smjer svakih 6 sati i tako ovo more čini jednim od najčistijih na Jadranu. Ekološki očuvan krajolik s mnogo vrsta ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradi, polja i maslinici uz brojne pješčane i šljunkovite plaže pravi su izbor za one koji vole odmor daleko od vreve i buke grada. Otok je naseljen od prapovijesti: ilirski gradovi, ostaci gradina, arheološki nalazi iz rimskog doba, mozaici, samostani i crkve, te mnogi drugi povijesni spomenici.
Oba otoka povezana su s kopnom izvrsnim trajektnim vezama: iz povijesne jezgre Zadra trajektom ćete stići u luku Preko na otoku Ugljanu za manje od pola sata. Luka Tkon na otoku Pašmanu povezana je trajektom s Biogradom na moru, a s Prekom čestim autobusnim linijama. U ovom malom otočkom svemiru, gdje se zelenilo stapa s plavetnilom neba i mora, a u kojem među ljudima još uvijek vlada velika prisnost, naći će se i mnogo topline za svakoga gosta …
IZVOR FOTOGRAFIJA FOTOARHIVA TZ ZADAR
http://www.zadar.travel/hr/vodic/izleti/28-12-2010/otoci-ugljan-i-pasman#.VbpVCPOqpHw

Moglo bi vas zanimati

DOGAĐANJA U DARUVARU I OKOLICI TRAVANJ 2019.

Popis kulturno-zabavnih, edukativnih, tradicijskih i sportskih događanja na daruvarskom području za mjesec travanj 2019. godine. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *