…Vinske ceste Zagrebačke županije

Vinske ceste Zagrebačke županije
Zacijelo je malo europskih metropola koje se mogu pohvaliti takvim prirodnim ljepotama, takvom raznolikošću, takvim povijesnim i kulturnim bogatstvom oko sebe, kao što je to Zagreb. A jedna od posebnosti tog područja svakako su i vinogradi i vinski podrumi. Zagrebačka županija, koja je poput potkovice, prave potkovice za sreću, okružila Zagreb, među najcjenjenijim je vinorodnim krajevima u zemlji. Štoviše, po proizvodnji grožđa i među najboljima je u Hrvatskoj. Prirodne pogodnosti, tlo, sunce i klima, ali nadasve i marljive ruke vinogradara i vinara, njihovo znanje, iskustvo, upornost i ljubav prema svom poslu, svake godine ovdje odnjeguju plemenitu kapljicu u kojoj uživaju i probirljivi znalci i “obični” ljubitelji dobra vina. Vinograda ima gotovo u samom središtu Zagreba, neki su trsovi udaljeni tek nekoliko stotina metara od gradskih prometnih žila-kucavica, a mnogi su Zagrepčani, koji stanuju u tim dijelovima grada, strastveni vinogradari i vinari. Doduše, u kapljici iz njihovih podruma i klijeti, koju proizvode u malim količinama, uživaju najčešće oni sami, obitelj ili najbliži prijatelji, iako se nađe i koja boca viška za tržište, za neki ugostiteljski lokal. Veći, pravi vinogradari i vinari, s imenom, već poznati i priznati na tržištu, s većim količinama vina, na području su Samobora, Jastrebarskog, Svetog Ivana Zeline, Vrbovca…

 

 

Samoborska vinska cesta
Zagrebačka županija prošle je godine dobila još jednu vinsku cestu. Cesta kreće od prostorija samoborske Vinogradarsko-vinarske udruge, prolazi kroz Kladje do Molvica, zatim preko Klaka i Cerja do Male Jazbine, a potom kroz Rude do Slanog Dola. Na njoj se nalazi sedam vinotočja, pet izletišta, kao i brojni drugi turistički sadržaji te nekoliko turističkih atrakcija – Grgosova špilja, Rudnik “Sveta Barbara”, Botanički vrt Suban.
Plešivička vinska cesta
Što vas čeka na Plešivičkoj vinskoj cesti
Za sada je uz nju 30-tak vinarskih gospodarstava. Graševina, chardonnay, rajnski rizling, neuburger, sivi pinot, bijeli pinot, traminac, mirisavi traminac, sauvignon, zeleni silvanac, žuti plavec – zaista je bogata paleta vinskih sorti na Plešivici.

Zelinska vinska cesta
Na istočnom kraju Zagrebačke županije
Prolazi pitomim krajolikom koji ljepotom puni oči i srce. Bogata je i tamošnja vinska paleta, u čašicu će vam ovdje natočiti graševinu, chardonnay, traminac, žuti muškat, rajnski rizling, šipon-moslavac, bijeli pinot, sivi pinot, kerner… I, dakako, kraljevinu, županijsku robnu marku vina. To je autohtono, lagano, pitko, bijelo vino, koje cijene i u kojem uživaju mnogi vinoljupci. Grad Sveti Ivan Zelina svake je godine domaćin i tradicionalne, ugledne vinske manifestacije, Izložbe vina sjeverozapadne Hrvatske. Okupe se tada vinogradari, vinari, enolozi i svi koji vole vino, da bi ocijenili uzorke koji su poslani na izložbu, ali i da bi razmijenili iskustva. Kako bi iduće godine, iz iduće berbe, zelinska kapljica bila još bolja.

izvor: http://www.tzzz.hr/kroz-zupaniju/vinske-ceste/

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *