Zlatna Victoria-Sisak

«Brončana statua boginje Pobjede koja kao da je u taj tren dotaknula podnožje, ima velika i u vis podignuta krila. Obučena je u hiton, ruku podignutih u visini glave, kao da popravlja lovorov vijenac, koji je obično nosila. Pronađena je u Sisku u pretprošlom stoljeću i od tada se nalazi u Arheološkom muzeju u Zagrebu. U Sisku je pronađen veći broj kipića Viktorije (od kamena, bronce, olova…) sedam ih je u Arheološkom muzeju u Zagrebu, ali najveći broj čuvaju privatne zbirke. Po ljepoti izrade većina arheologa smatra da je izrađena u Rimu i donesena u Sisciju, ali i u samoj Sisciji potvrđeno je postojanje ovakve radionice, moguće je dakle i da je riječ o domaćem radu. Uživala je veliko poštovanje (među bogovima i među ljudima). Utjelovljenje je pobjede i to ne samo u borbi oružjem, već i u umjetničkim i sportskim nadmetanjima. Imala je svoj hram na Palatinu u Rimu, kip joj je bio postavljen u rimskom Senatu i proglašena je carevom nerazdruživom pratiljom …»

Zlatna Victoria je turistička nagrada koja se dodjeljuje još od 1997.godine. Potaknula je mnoge na bolje uređenje svojeg prostora, na kvalitetniji odnos prema gostima, na bolju uslugu, pa je i sama izravno odgovorna za sve uspjehe Siska u akciji HTZ-a Volim Hrvatsku…2012 .godine na „Danima hrvatskog turizma“ dodijeljena je nagrada „Zeleni cvijet“ obitelji Balinčić, Odra Sisačka, II lijevi odvojak 17d,u kategoriji pojedinačni element: okućnica privatne kuće, te je ovom prestižnom nagradom obitelj Balinčić, dobitnik Zlatne Victorije 2011. za najljepšu okućnicu, potvrdila svoj status u vrhu najljepših okućnica u Hrvatskoj.

 

Vanjski članovi Povjerenstva su : Danijela Gotal Grgurač, Davorka Pospišil, Ana Marija Popović te članovi Turističkog vijeća Goran Kramarić i Ivor Galetić.

Izvor:http://www.sisakturist.com/hr/stranica/zlatna-victoria/44

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *