Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec

 

Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec

p1204232-1491-x-11021
Pitoreskni Klanjec nije samo poznat kao gradić u kome je pjesnik Antun Mihanović, inspiriran ljepotom krajolika rijeke Sutle ispjevao hrvatsku himnu, već i kao rodno mjesto istaknutog kipara Antuna Augustinčića koji je svom rodnom gradu ostavio vrijednu zbirku skulptura i tako potaknuo izgradnju prvog namjenski građenog muzejskog prostora u Hrvatskom zagorju – Galerije Antuna Augustinčića. I zaista, njezina arhitektura odvažno se smjestila nasuprot baroknog kompleksa franjevačkog samostana, okružena parkom skulptura koji je sastavni dio stalnoga postava. Ova izuzetno vrijedna ostavština kipara Augustinčića, jednog od najpoznatijih kipara 20. stoljeća na području bivše Jugoslavije, uključuje javne plastike, intimističke skulpture i portrete.
Majstor Augustinčić rođen je u Klanjcu 1900. godine. Radio je i kao profesor te je bio i rektor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ovaj ugledni akademik bio je poznat i u inozemstvu, posebno po impresivnim spomenicima koje je radio širom svijeta. Najpoznatiji su njegovi radovi posvećeni Šleskom ustanku i Jozefu Pilsudskom u Katowicama, skulptura Rudar u Ženevi, spomenik Žrtvama fašizma u Addis Abebi ili pak Makonnenu u Hararu.

10345754_319591548196751_525325409309886960_n

Izdvaja se konjanički spomenik Mir koje se nalazi ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku.
U Hrvatskom zagorju je njegovo najmonumentalnije djelo Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici, no realizirao je i niz manjih spomenika kao što je onaj Josipu Brozu u Kumrovcu, Stjepanu Radiću u Maču, te Nošenje ranjenika u Krapinskim Toplicama i Oroslavju.
Galerija Antuna Augustinčića jedan od specijaliziranih muzeja u Hrvatskoj koji se bave problematikom skulpture. U sklopu Galerije djeluje i izložbeni salon u kojem se održavaju izložbe skulpture, posebno radovi kipara koji su bili povezani s majstorom Augustinčićem bilo kao suradnici ili njegovi sljedbenici. Zbirka Salona Galerije prikuplja radove umjetnika koji su izlagali u Klanjcu i čini je reprezentativan izbor kvalitetnih umjetničkih djela.

 

Osim izložbi i edukativnih programa Galerija izdaje časopis Anale i organizira stručne simpozije na temu skulpture, propitujući često ulogu javne plastike u suvremenom okruženju.

U rujnu Galerija obilježava Dan mira, a svakog listopada u Klanjcu se organizira manifestacija «Zahvala jeseni».

Radno vrijeme za posjetitelje:
od 1.travnja do 30. rujna- svaki dan od 9 do 17 sati
od1. listopada do 31. ožujka- svaki dan osim ponedjeljka: 9 – 15 sati.
Zatvoreno: 1.siječanj, Uskrs, 1.studeni, 25. i 26. prosinac
Cijena ulaznica: 20 kn; đaci, studenti i umirovljenici 10 kn
Parking: u blizini Galerije nalazi se javno parkiralište
Fotografiranje: dopušteno za privatne potrebe, bez prava na objavljivanje
Grupni posjeti: organizirana stručna vodstva
Vodstvo grupe do 40 ljudi na hrv. jeziku – 50 kn i 20% popusta za grupe veće od 30 osoba; na engleskom jeziku – 100 kn
Omogućen je pristup za posjetitelje s posebnim potrebama
Umro je 10. svibnja 1979. godine u Zagrebu.
Izvor:http://www.klanjec.hr/kultura/galerija-antuna-augustincica/

Moglo bi vas zanimati

JOSIP BIVAL NOVI CHTEF, ZAGORSKI CHEF

Josip Bival, kuhar iz BlueSun Hotela Kaj u Mariji Bistrici, pobjednik je devetog izdanja kulinarske …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *