..Spomen groblje

Spomen groblje
U tišini i spokoju spomen parka, nekadašnjeg klanječkog groblja, posljednje su počivalište našli ilirac i pjesnik hrvatske himne Antun Mihanović, slikar hrvatske povijesti Oton Iveković i antifašist Krsto Iveković.

20160605_112012

 

Staro klanječko groblje bilo je u uporabi od 1877. -1954. godine. Danas je ono uređeno kao spomenik parkovne arhitekture i spomen područje na kojem su ostali sačuvani originalni grobovi Antuna Mihanovića (1796.-1861.), Otona Ivekovića (1869.-1939.). Kasnije na groblje prenesen grob Krste Ivekovića sa skulpturom “Nošenje ranjenika” Antuna Augustinčića.

Osnovna prostorna koncepcija groblja je vrlo jednostavna i sastoji se od dvije okomite aleje na čijem križanju je bila manja grobljanska kapela. Portal je sagrađen 1909. godine a gradio ga je Adam Augustinčić, sa zakašnjelim karakteristikama neobaroka. zatvaraju ga lijepa vrata od kovanog željeza.
Nadgrobni spomenik od granita Antunu Mihanoviću dala je podići kćerka Marietta. Na njemu su uklesane ove riječi:

Antun pl. Mihanović

20160605_111458
ces. kr. ministerialni savjetnik,
glavni konzul u miru, posjednik c. kr.
krsta Franje Josipa, vitez željezne
krune, posjednik kr. grčkog reda
Spasitelja, velevojvodskog toskan-
skog reda sv. Josipa i ces. turskog
reda Medžidije. Rodjen 10. lipnja
1796. Preminuo 14. studenog 1861.
S druge strane spomenika uklesan je zlatnim slovima prvi stih “Horvatske domovine”
Boraveći u Klanjcu kod prijatelja Vjekoslava Homotarića, župnika i kasnijeg zagrebačkog kanonika, August Šenoa se divio klanječkom kraju, posjetio Mihanovićev grob i spjevao pjesmu “Na grobu Antuna Mihanovića”.
Grob O. Ivekovića

20160605_111503

Oton Iveković (1869 – 1939.) čiji je grob jednostavno oblikovan u kamenu, rođeni je Klanjčan, široj javnosti poznat prvenstveno po svojim slikama hrvatske povijesti. Grob se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu groblja na kraju duže staze ispod starog hrasta a okrenut je tako da gleda na Klanjec. Na spomenik je postavljena jednostavna ploča s uklesanim natpisom:

“Ovdje počiva slikar hrvatske povijesti Oton Iveković 1869 – 1939″

Grob Krste Ivekovića

Grob narodnog heroja Krste Ivekovića podignut je 1960 kad su na klanječko groblje preneseni njegovi posmrti ostaci. Nadgrobni spomenik je rad kipara Antuna Augustinčića a fragment je prednjeg dijela kompozicije “nošenje ranjenika”

izvor http://www.klanjec.hr/kultura/spomenici-kulture/spoemn-groblje/

Moglo bi vas zanimati

Zagorski štruklji dobili zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla

Zagorski štruklji dobili su prijelaznu nacionalnu oznaku, odnosno zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. To je rješenje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *