Spomen park Rudolfu Perešinu

Spomen park Rudolfu Perešinu

 

Rudolf Perešin heroj je Domovinskog rata. Rođen je 25.ožujka 1958.g. u Jakšincu u Gornjoj Stubici. Istaknuo se na početku rata povijesnim preletom MIG-a 21 ondašnje JNA, 25. listopada 1991. godine, u Klagenfurt u Austriji. Tom je prilikom rekao znamenitu rečenicu: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod” – pobudivši tako zanimanje i simpatije svjetske javnosti za stradanje hrvatskog naroda. Nakon povratka u zemlju stavlja se na raspolaganje HV-u i Ratnom zrakoplovstvu, čiji postaje zapovjednik, da bi njegov zrakoplov bio pogođen 2. svibnja 1995. godine u akciji Bljesak. Nakon dvije i pol godine nagađanja o njegovoj sudbini, srpska je strana njegove posmrtne ostatke izručila 4. kolovoza 1997. godine. Sahranjen je na zagrebačkom Mirogoju u Aleji hrvatskih branitelja.

24. lipnja 2004.g. u Gornjoj Stubici otvoren je Spomen park „Rudolf Perešin“ u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

U čast Rudolfa Perešina svake se godine održavaju „Susreti za Rudija“, manifestacija koja je davno prerasla lokalni karakter i postala zanačajni društveni i kulturni događaj cijele sjeverozapadne Hrvatske, kao i najveća i najposjećenija letačka manifestacija u cijeloj Hrvatskoj.
izvor:http://www.tzpstubica.hr/hr/atrakcije/spomen-park-rudolfu-peresinu,283.html

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *