Dolina Kupe

Dolina Kupe
Gornji tok rijeke Kupe, koji dijelimo sa susjednim općinama Brod Moravice i Čabar, sjeverni je dio područja znan kao Kupska (ili Brodska) dolina. Najniže točke ovdašnjeg toka Kupe su na oko 220 m nad morem, a okolni susjedni reljefni okvir risnjačko-drgomaljske skupine seže do prosječnih visina od 800-1000 metara. Zanimljivo je ovdje istaći da se niska, duboko usječena dolina Kupe kao topli klin zabija u inače temperaturno hladni Gorski kotar, što posljedično ostavlja mogućnost uzgoja, dakako prostorno relativno ograničenu, poljoprivrednih kultura kao što su kukuruz pa čak i nešto vinove loze; no ono čime se ovdašnji ljudi diče su stari voćnjaci – naročito stare sorte jabuka čime će Vas domaćini s ponosom poslužiti.

 

Kupa i njeni pritoci, posebno Kupica, su eldorado za sportski ribolov (potočna pastrva, lipljan, klen), a za planinare i ljubitelje hodanja, veći dio doline ponuđen je kroz Goranski planinarski put (GPP). Hidromorfološki gledano, Kupska dolina je kanjon s malim kotlinskim proširenjima u kojima su većinom nastali slikoviti zaseoci, između kojih dominira najveće naselje, granični prijelaz i prometno križište na spoju sa susjednom Slovenijom, a to je Brod na Kupi.

Brod na Kupi je Brodska dolina u malom. Izuzetno je kulturno-povijesno naslijeđe koje posjeduje ovo naselje. Impresivan je stari kaštel/dvor-palača Zrinski koji dominira središtem mjesta, u kojem je danas smješten Stalni izložbeni postav lovstva, šumarstva i ribolova. U Brodu na Kupi možete odabrati način kako upoznati rijeku Kupu, kanuing, rafting ili npr. plivanje. A možete i uživati u prirodnoj hidromasaži malih brzaka Kupe na plaži Pritiske, nedaleko Gustog Laza ili pak kupiti ribolovnu dozvolu i predati se čarima sportskog ribolova i mušičarenja, ili se prepustiti gastronomskim užicima hotela Mance.

Izdvajamo:
Gornji tok rijeke Kupe, znana kao Dolina leptira, sakriva ekološki visokovrijedno područje nastanjeno mnogobrojnim vrstama danjih i noćnih leptira – uslijed čije je geografske izoliranosti hrvatska fauna leptira bogatija za dvije endemske podvrste. Posjetite jedinstvenu riječnu dolinu Hrvatske, od prvih proljetnih dana do rane jeseni…

Kontakt:
Turistička zajednica grada Delnica
Lujzinska 47, Delnice
T/F: +385 (0)51 812 156
W: www.tz-delnice.hr
E: tz-grada-delnica@ri.t-com.hr

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *