..Otok Rab- Smaragdni otok Kvarnera

Otok Rab- Smaragdni otok Kvarnera

Najjužniji otok hrvatskog Kvarnera, šarmantni otočki raj u južnom Kvarneru sa svojim pitoresknim uvalama i plažama poziva na opuštajući godišnji odmor, a za zabavu brinu brojne kulturne i zabavne manifestacije.

Rab s ugodnom mediteranskom klimom gostoljubiv je otok za odmor. Kao posljednji i najjužniji Kvarnerski otok Velebitski ga kanal odvaja od kopna. Istovremeno otok predstavlja nevidljivu liniju razdvajanja između sjevernog i srednjeg Jadrana. Na tom mjestu počinje Dalmacija, a kontinentalna Europa se susreće sa Sredozemljem. Najbolja veza s kopnom je trajekt između Jablanca na kopnu i Mišnjaka na jugu otoka (cca. 12 minuta plovidbe). Tijekom ljetnih mjeseci postoji i trajektna veza između Valbiske na otoku Krku i Lopara na sjevernoj strani otoka Raba (cca. 1 i po sat plovidbe).
Otok Rab koji je poznat po svojim pitoresknim plažama nalazi se između otoka Krka i Paga s ukupnom površinom od cca. 94 km2. Organizirani turizam postoji još od doba K.u.K. monarhije. Istoimeni glavni grad ubraja se u najljepša mjesta hrvatske obale. Karakteristična za taj pitoreskni stari grad su četiri crkvena zvonika i prekrasne renesansne građevine.
Otok ima 9.000 stanovnika sa svojim istoimenim antičkim glavnim gradićem i sedam idiličnih mjesta, čiji stanovnici uglavnom žive od poljoprivrede, ribarstva, brodogradnje i turizma. Gradske zidine zajedno sa četiri zvonika podsjećaju na brod koji jedri na vjetru. Tijekom ljetnih mjeseci u sklopu Rapskih glazbenih večeri redovito se održavaju koncerti klasične glazbe u katedrali i u crkvi Sv. Križa. Poseban ugođaj pruža šetnica koja je osvijetljena tijekom ljetnih zabava i ribarskih noći. Svake godine koncem srpnja otok odijeva ruho davno zaboravljenih vremena za vrijeme održavanja srednjovjekovne, spektakularne manifestacije “Rapska fjera” s viteškim igrama i turnirom samostreličara.
Pored komfornih hotela na raspolaganju je privatni smještaj s obiteljskom atmosferom i romantični kampovi. Svatko može pronaći zabavu za sebe u velikom izboru sportova, na zabavnim izletima oko otoka, na ribljim piknicima i slično. Rab je jako omiljeno odredište ljubitelja jedrenja koji su oduševljeni prirodnim ljepotama uvala. Za njih stoje na raspolaganju dvije ACI –marine u Supetarskoj Dragi i u luci grada Raba.

Više informacija potražite na na stranicama:
www.tzg-rab.hr

Izvor:http://www.kvarner.hr/mediji/osnovni_podaci_o_kvarneru/O_Kvarneru/Otoci

Moglo bi vas zanimati

06.07.2019.g. Proslava dana Zagrebačke Županije- Dugo Selo

Nakon prošlogodišnje proslave na zapadnom dijelu županije, ovogodišnje obilježavanje Dana Zagrebačke županije bit će na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *