Svetište Majke Božje Snježne, Lič

Svetište Majke Božje Snježne, Lič

U Liču, najstarijem mjestu općine Fužine, nalazi se crkva svetog Jurja(1662.) i svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju.
Svetište ima povijest koja datira iz 1733. godine kada su prema predaji ličani krenuli u obnovu ruševne crkve svetog Ivana Krstitelja, ali im se crkva stalno rušila da bi 5. kolovoza pao snijeg. Napravila se kapelica od snijega, a u njoj se ukazala Majka Božja. Zato se umjesto prvobitne zamisli izgradila kapela posvećena Gospi Snježnoj. Održavane su procesije. U jeku 2. svjetskog rata partizani su u crkvicu spremili oružje zarobljeno nakon kapitulacije Italije te su je 10.10.1943. minirali nijemci. Oltarnu sliku i križ od bijelog mramora s vrha Velikog oltara spasili su mještani. Nakon rata brigu o ruševinama župnog stana koji je također bio spaljen i o ruševinama crkve vode mještani koji su hodočastili i na ruševine. 70 – tih godina prošlog stoljeća uveden je tradicionalni blagoslov vozila koji se, osim u Liču, obavlja još samo na Trškom Vrhu kod Krapine. Početak radova na obnovi svetišta BDM Snježne 5.8.2001. blagoslovio je monsinjor Ivan Devčić nadbiskup riječki. 5.8.2002. dovršena je izgradnja crkvice.
U blizini se nalazi brdo Sveti Ivan na kojem je trasa križnog puta i kapelica izgrađena u čast papi Ivanu Pavlu II.

Župno ekonomsko i pastoralno Vijeće župe Lič pokrenulo je akciju rekonstrukcije tornja, krovišta i unutrašnjosti Svetišta Majke Božje Snježne u Liču.

Više na: http://ri-nadbiskupija.com/index.php/aktualnosti/1278-rekonstrukcija-svetista-majke-bozje-snjezne-u-licu

iZVOR:http://www.tz-fuzine.hr/view.asp?p=18&c=15

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *