…Legenda o lavandi

autor fotografije;Jasenka Haleuš

Legenda o lavandi

Priča kaže kako je nekoć živjela djevojka koja je bila toliko lijepa da je svima zastajao dah kad bi je videli. Mnogi mladići uzdisali su za njom. Nažalost, među njima su bila i dva razbojnika. Budući da nije prihvatila njihovo udvaranje, oni su odlučili prisiliti je na ljubav…

Jednog su dana pošli za njom. Nesretna djevojka trčala je prema brdima. Medjutim, razbojnici su je stigli i oborili na tlo. U trenutku kad su joj strgli odjeću s tijela, devojka se od stida okrenula prema zemlji i gorko zaplakala. Odjednom, iz zemlje gde su kapale njene suze, počelo je da niče plavo-ljubičasto cvijeće. Stabljike biljke gotovo su je prekrile i obavile njeno tijelo skrivajući sramotu.

Iznenađeni, razbojnici su se uplašili i pobjegli… Ova mediteranska legenda kazuje o tome kako je navodno prvi put nikla lavanda. Od tada se vjeruje da djevojka koja uz sebe ima stručak lavande može biti spokojna…

Istražite egzotični svijet Lavande, jedne od najljekovitijih biljaka sa tisućljetnom poviješću ispunjenom pričama koje sežu od mistike do aromatičnih srednjovjekovnih ljekarni pa sve do današnjih velikih plantaža koje oduzimaju dah.
Uzgoj lavande i proizvodnja ulja od lavande izvrsna su tema za izlet i odmor u prirodi. U blizini Hrvatske Kostajnice smješteno je seosko obiteljsko gospodarstvo Ćorić.
Obiteljsko gospodarstvo Ćorić nalazi se u selu Kostajničko Selište, 6 km od Hrvatske Kostajnice, nedaleko od glavne ceste Hrvatska Kostajnica – Hrvatska Dubica. Selo se nalazi u brdovitom i šumovitom dijelu, na granici Banovine i Pounja, svega tri kilometra udaljeno od riječkog bisera rijeke Une. Mir predivnog pejzaža i nedirnute prirodne ljepote pružat će vam potpuni odmor duha i tijela.

Lavanda je naša specijalnost, sve što vam treba ili imamo ili možemo napraviti. Naše proizvode proizvodimo samo po ekološkim standardima, upisani smo u Upisnik ekoloških proizvođača i cilj nam je razvijati samo organsku, ekološku proizvodnju.

Aromatičan miris lavande, toliko karakterističan za dalmatinske otoke od nedavno se širi i kostajničkim krajem.
Cvjetovi lavande (svježe ili sušene) emitiraju snažne, aromatične mirise, pogotovo kada je zgnječena između prstiju. Za opuštanje dovoljno je istrljati između prstiju nekoliko cvijetova lavande i udisati miris polako i duboko.
Na imanju se nalazi plantaža lavande koja trenutno broji 3500 grmova lavande, nova kušaonica u kojoj se prigotovljavaju domaći specijaliteti banijskog i pounjskog kraja, a uz obiteljsku kuću smješteni su i brojni stari poljoprivredni alati i strojevi, mali muzej seoskog gospodarstva na otvorenom. Izložbena postava će se nadopunjavati, a predstoji i daljnje uređenje okoliša i popratnih sadržaja koji su namjenjeni posjetiteljima i turistima.

Rad na imanju – od proljeća do jeseni za sve entuzijaste – okopavanje, orezivanje, frezanje, košenje, berba lavande, destilacija, gnojidba, rad u eko povrtnjaku, berba voća i grožđa, izrada džemova, sokova i mesnih prerađevina…
Aktivnosti na imanju:
-destilacija eteričnih ulja
-izrada domaćeg sapuna (dodano)
-upoznavanje sa uzgojem i sadnjom lavande i demnostracija sadnje
-berba lavande u sezoni lipanj/srpanj
-sušenje lavande i priprema suhog cvijeta za čaj ili poklon vrećice
-upoznavanje sa strojevima i opremom za kultivaciju lavande
-vožnja na traktorima svih veličina
-posjet gateru sa divljim svinjama
-pečenje rakije
-kolinje (koljevina)
-branje gljiva u sezoni
-izrada domaćih pita
-upoznavanje sa poljoprivrednim strojevima
-pčelinjak (demonstracija rada)

Obližnje atrakcije za posjetitelje i turiste:
Utvrda Zrinski u H. Kostajnici
Izletište Djed
Kestenijada u H. Kostajnici – listopad
Granica sa BiH – prekogranični shoping i posjet radi doživljaja Bosne
Lovačka kuća – divlje svinje u ograđenom prostoru
Kajaking na rijeci Uni
Paintball na Uni
Spomen obilježje Gordan Lederer
Da naši gosti ne bi slučajno mislili da ovdje samo nešto miriši po lavadni a da ne miriši ništa iz kuhinje, evo malog presjeka nekih sitnica koje nudimo u našoj gastro ponudi pa tko voli nek navali!
Za podmazivanje unutrašnjih organa prije poljskih aktivnosti:
-domaće pivo od meda, jagoda, hmelja, ječma…
-domaći sokovi jabuka, mrkva, bazga, bazga&lavanda
-domaće žestice šljivovica, kruškovača, jabukovača, pelin, višnjevac

Za zdravo punjenje organizma nakon iscprne borbe sa „podivljalom“ lavandom:
-domaći kruh sa kupusnog lista i vruće pogačice od integralnog brašna punjene lukom, češnjakom, špekom ili čvarcima
-domaći svježi kravlji sir sa vrnjem, domaći kajmak i maslac
-aromatizirani maslac sa lavandom i hrenom,kuhani kravlji sirevi sa vlascem paprikom, ružmarinom, dimljeni…
-domaće banijska kobasica/zimska salama, domaće češnjovke, špek, buđola, hladetina, pečena jetrica/džigerica
-domaći umaci ajvar, tartar, hren, bučino ulje
-gusta juha od gljiva iz naše šume, povrtna juha, goveđa juha sa domaćim rezancima
-pohane paprike punjene šunkom i sirom
-žganci od kukuruznog domaćeg brašna sa špekom i pečenim zeljem
-janjetina, svinjetina, teletina, ribetina, divljač ispod peke ili iz glinene zdjele pod žarom
-domaće pite sir, jabuka, višnja, bučnica, zeljanica, krumpiruša…
Kod nas se obilno jedenje naziva “Krkanje”, što je stara iako ne baš zdrava tradicija Banije i Korduna. Dok su ljudi nekada puno radili u polju, krkanje je imalo smisla jer se puno energije i trošilo. Sada je krkanje ostalo a od posla jako malo. Tako da uzmite u obzir da nećete barem sat vremena poslije našeg kulinarskog krkanskog tretmana imati punu mobilnost ruku i nogu!

Nakon jela odmorite se šetajući na čistom zraku po okolnim brežuljcima, vozite bicikl biciklističkom stazom koja prolazi kroz selo, berite gljive ili uživajte u foto lovu….

Nudimo vam mogućnost raznih zabavnih aktivnosti i razonoda, kako za djecu tako i za odrasle kao npr. mali nogomet, odbojka na pjesku…
No kako bi odmor na selu prošao bez tradicijonalnih seoski sportova: : zabavna igra natjecateljskog karaktera u potezanju konopa, zabijanju čavala, bacanju kamena s ramena, skakanja u vreći…
Samo imanje može primiti veće grupe gostiju, a moguće je i organiziranje terenske nastave i škole u prirodi za sve školske uzraste. Mogući su cjelodnevni i višednevni posjeti gdje je imanje idealno polazište za otkrivanje Banovine i Pounja.
Pozivamo Vas da dođete u posjet seoskom domaćinstvu Ćorić, svoje dolaske molimo najaviti na Tel 044//862-678 ili na Mob 098//811-862
Izvor: http://tzg-hrvatska-kostajnica.hr/mirisne-staze-lavande/

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *