…ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA-KUTINA

Dva arheološka nalazišta iz rimskog razdoblja (2.–5. st.): Ciglenice u Osekovu i Kutinska lipa u Kutini, smjestila su se uz trasu rimske ceste koja je svoje ishodište imala u Sisciji.
U samoj Kutini otprilike je obilježeno mjesto gdje se u kasnom srednjem vijeku (15. i 16. st.) nalazila fortifikacija poznata kao “Aušovo”, no postoje arheološki ostaci još dva slična objekta: Turski stol u šumi nedaleko bazena i Plovdin-grad na južnoj periferiji Kutine. I na širem području Kutine i Moslavačke gore nailazimo na takva mjesta – neistražena i bez ostataka arhitekture, ali jasno vidljiva u pejzažu. To su: Kutinec-grad (Vilenjak), Turski grad u Međuriću, Turčak na Gojlu, Stelovača (Šanac-gradina) u Moslavačkoj gori.

Arheološko nalazište Kutinska lipa u Kutini poznato je još s kraja 19. st., a aktualna arheološka istraživanja započela su 2004.g. sada se nalazi u pripremi za konzervatorske radove, kako bi se u neposrednoj budućnosti moglo prezentirati u turističke svrhe. Među pronađenim arheološkim materijalom ističu se ostaci elemenata vanjskog i unutrašnjeg uređenja rimskih kuća, te predmeta svakodnevne upotrebe. Nakon iskopavanja, na svjetlo dana su izašli ostaci temelja objekata, na osnovu kojih će se djelomično moći rekonstruirati povijest Kutine prije njenog prvog pisanog spomena (1256.)

Izvor:http://www.turizam-kutina.hr/Posjetite/Arheolo%c5%a1kanalazi%c5%a1ta/tabid/75/language/hr-HR/Default.aspx

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *