..Arena – Amfiteatar

Arena – Amfiteatar
Najpoznatiji i najznačajniji spomenik, građevina od koje započinje i završava svaki obilazak grada – puljska Arena – građevina u kojoj su se priređivale borbe gladijatora. Građena je u I stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, istovremeno s najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste – Koloseumom u Rimu.

Eliptičnog je oblika, s glavnom osi dužine 130 metara i kraćom osi 100 metara. U sredini je ravni prostor – borilište, a gledatelji su sjedili na kamenim stepenicama ili stajali u galeriji. Smatra se da je Arena mogla primiti 20.000 gledatelja. Građena je od domaćeg vapnenca. U srednjem vijeku Arena je korištena za viteške turnire i sajmove.
Danas se koristi za ljetne priredbe – Filmski festival, Operna sezona, Konjički festival, koncerti… kada može primiti oko 5000 gledatelja.
U toku ljeta u Areni se svaki tjedan održavaju i gladijatorske borbe u okviru antičkog povijesno-zabavnog spektakla “Spectacvla Antiqva”.
U podzemnoj prostoriji, koja je ranije služila gladijatorima, danas je postavljena stalna izložba ”Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”, obogaćena rekonstrukcijama mašina za proizvodnju ulja i vina (mlinovi, tijeskovi, posude za taloženje), te amforama koje su služile kao ambalaža za prijevoz ulja i vina.
Arena je smještena van gradskih zidina stare Pule zbog svoje veličine i zemljopisne pogodnosti, a do samog grada vodi nas cesta utemeljena u doba Vespazijana po kojem je i dobila ime – Via Flavia, a koja i danas predstavlja jednu od glavnih gradskih prometnica.
izvor:http://www.pulainfo.hr/hr/kamo-ici/kulturni-spomenici/33/arena-amfiteatar/240/

 

IZVOR FOTOGRAFIJA HTZ http://business.croatia.hr/hr-HR/Hrvatska-turisticka-zajednica/Promo-materijali/Istra?Y1xTb3J0T3JkZXIsZFxBU0MsaVwyLGlnXDc3MjU%3d

Autor : Renco Kosinožić / Koncept: DZN Studio

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *