Imotska torta

Imotska torta
10. Imotski specijaliteti važan su dio turističke ponude ovoga kraja. Uz tradicionalna jela s ražnja i ispod peke te pršut, najistaknutije mjesto pripada najpoznatijem siru Dalmatinske zagore – studenačkom siru koji se proizvodi od punomasnoga kravljeg mlijeka iz sjeverozapadnoga, brdskog dijela Imotske krajine. Osim slanih specijaliteta, Imotski je poznat i po svojim kolačima od badema i oraha. Uz imotsku tortu, najveću popularnost imaju rafijoli – kolačići od tijesta punjenoga mljevenim orasima i bademima s dodatkom aroma.

Sastojci:
Tijesto:

20 dag brašna
14 dag maslaca
6 dag šećera
1 žumanjak ili malo jaje

Nadjev:

5-6 jaja
25 dag šećera
25 dag badema
maraskino
limunova korica
1 vanilin-šećer
Priprema:
Od brašna, margarina, šećera i žumanjka umijesite prhko tijesto, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice oblika za tortu. Preostali dio tijesta razvaljajte i izrežite ukrasnim kotačićem trake široke oko 1 cm.

Nadjev: Jaja sa šećerom pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene bademe, maraskino, limunovu koricu i vanilin-šećer. Sve dobro izmiješajte i nalijte na tijesto u pripremljeni oblik za torte. Po vrhu nadjeva složite ukrasnu mrežu od tijesta izrezanog u trake, a na svakom mjestu gdje se trake križaju utisnite po jedan oguljeni badem pa stavite peći u vruću pećnicu na temperaturu od 200°C oko 45-50 minuta (ako naglo žuti, pokrijte papirom). Kad je gotova, ostavite je u isključenoj i otvorenoj pećnici dok se ne ohladi.

total-imotska-torta

iZVOR:http://www.tz-imotski.hr/index.php/sto-posjetiti

Moglo bi vas zanimati

Tjedan kajkavske kulture i 54. Festival kajkavskih popevki

8.9.2019. – 14.9.2019. Krapina Tradicionalna manifestacija u prijestolnici kaja koja nudi pregršt sadržaja, od kulturno-umjetničkih …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *