MODRA ŠPILJA NA OTOKU BIŠEVU

MODRA ŠPILJA
JOŠKO BOŽANIĆ

MODRA ŠPILJA NA OTOKU BIŠEVU

(izvadak iz teksta)

Danas se na ovaj otok najviše dolazi radi čudesne ljepote njegove Modre špilje. Doplovili smo na otok Biševo pred kamenu gromadu Grod Balun koja čuva modri dragulj svjetla što se probija s dna mora kroz podmorski tunel i ispunjava unutrašnjost ove goleme kamene školjke.

Hrvatski arhipelag impresivan je maritimni prostor iz kojega se uzdižu nad morem otoci koji su zapravo planine ili vrhovi planina nekadašnjeg kopna koje je povezivalo današnje jadranske obale od padina visokih Dinarida na istoku do ravničarskih predjela Apenina na zapadu u kopneni kontinuum goleme ravnice po kojoj su tekle rijeke i bujale nepregledne šume i livade. A onda je u nekoj nepojmljivoj geološkoj kataklizmi krajem ledenog doba pred desetak tisuća godina porasla razina mora za stotinjak metara te je more provalilo i potopilo nepregledne ravnice da bi vrhove planina koje se protežu lungitudinalno uz istočnu obalu Jadrana pretvorilo u tisuću i dvije stotine otoka, otočića i grebena. S pojavom tih otoka, nevjerojatnih oblika, nastao je i čitav labirint morskih kanala, zaljeva, uvala, luka i lučica, isturenih rtova, u nadmorju, a u podmorju isto tako nastao je nepregledan niz podmorskih otoka – brakova, bogatih ribljih staništa i morskih špilja. Nastao je tako i ovaj otok i njegova čudesna Modra špilja kroz čiji podmorski tunel zrake sunca pretvaraju more u tekuće srebro.

Modra špilja postala je, zahvaljujući barunu Ransonnetu, svjetski poznata, a čuvena Grotta azzura na otoku Capri dobila je tim otkrićem dostojnog konkurenta za naslov najljepše morske špilje na svijetu. Mnogi uglednici i svjetski putnici koji su posjetili obje špilje daju prednost biševskoj špilji nad kaprijskom.

Svoj doživljaj špilje možda ćete, zaželjeti dopuniti otočkim gastro-enološim užicima. Bit će to dodatni razlog da nam se opet vratite kada osjetite potrebu oživjeti uspomenu na Modru špilju koju ni riječima ni slikom ne možete nikome dočarati.

Čarobna priča o modroj špilji
Nautički centar Komiža d.o.o. ovlašteni koncesionar Modre špilje pružio je posjetiteljima Modre špilje mogućnost jednog sasvim drugačijeg doživljaja špilje kroz audiozapis autorskog teksta prof. dr.sc Joška Božanića.

Upravo je jedinstvena priča o povijesti i otkriću Modre špilje zabilježena na MP3 uređajima (sa jednokratnim slušalicama) doprinjela promociji Modre špilje i širenju spoznaje o iznimno rijetkom prirodnom fenomenu otoka Biševa.

Dragi gosti, otkrijete i Vi čarobnu priču o otkriću Modre špilje na otoku Biševu, koja je 1951 godine proglašena zaštićenim gemorfološkim spomenikom prirode.

Cijena karte za modru špilju / Blue cave ticket price
Sezona 01/07 – 31/08
a) Odrasli 50,00 kn
b) Djeca (6-12 g. ) 25,00 kn
c) Djeca (< 6 g.) gratis

Predsezona / posezona 01/04 – 30/06 & 01/09 – 31/10
a) Odrasli 40,00 kn
b) Djeca (6-12 g. ) 20,00 kn
c) Djeca (< 6 g.) gratis

U cijenu karata uključen PDV (VAT included)
izvor: http://www.tz-komiza.hr/sto-vidjeti/spilje/modra-spilja/

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *