…ŽUPNA CRKVA SV.LOVRE MUČENIKA

Sakralne građevine

Brojni crkveni spomenici kulture uništeni su tijekom Domovinskog rata, ali i ponovo obnovljeni i izgrađeni prema starim zdanjima.

Župna crkva Sv.Lovre Mučenika

Planski postavljena kao dominantni objekt na glavnom trgu vojnog središta, crkva je podignuta 1780. godine pod patronatom austrijske carske kuće i Marije Terezije. Posvećena je zaštitniku grada Petrinje svetom Lovri. Izvorno spomenik nulte kategorije, crkva je do temelja srušena u vrijeme okupacije 1991.-1995., a na njezinim temeljima sagrađena je nova crkva koja do u detalje ponavlja oblikovanje i arhitektonsku dekoraciju  negdašnje crkve

Sveti Lovro (Laurentius)
Sveti Lovro rođen je u Španjolskoj oko 225. godine. Tijekom školovanja susreo je papu Siksta II. koji je bio oduševljen njegovom vjerom te ga je poveo u Rim i zaredio za arhiđakona. Nakon što je prefekt Rima uhvatio papu Siksta i osudio ga na smrt, papa je zapovjedio Lovri neka podijeli crkveno blago siromasima Rima. Nakon papina pogubljenja, prefekt je zatražio od Lovre neka mu preda crkveno blago, na što je Lovro doveo siromahe Rima i rekao kako su oni istinsko blago Crkve. Uvrijeđeni prefekt je naredio neka se Lovro polagano prži na žaru i tako pogubi. Mučeništvo se sv. Lovre, prema pouzdanim pisanim izvorima, zbilo u Rimu 10. kolovoza 258. godine.

Izvor:http://petrinjaturizam.hr/upoznaj-petrinju/kultura/

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *