…Planinarenje -Petrinja

Da je Petrinja nova relaksirajuća destinacija možete otkrivati na cijelom području grada i aktivno na petrinjskim šetnicama, planinarskim i biciklističkim stazama upoznavati prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu grada i okolnih sela smještenih na rubnom dijelu povijesne Banovine.

Hrastovačka gora

Hrastovačka gora omogućava ugodne izlete, a svaka staza pruža drugačiji doživljaj. Uz markirane planinarske staze, odličnu prigodu za planinarenje pružaju i nemarkirani putovi i ceste. Ovisno o polaznoj točki, planinarenje traje sat i pol do tri sata, a sve staze vode do najvišeg vrha Cepeliš na kojem se nalazi planinarski dom i vidikovac na visini od 415 m.

Polazne točke

Prva staza polazi od mosta na Petrinjčici u Gupčevoj ulici i prolazi Petrinjskom šetnicom do stare vile Gavrilović, nakon 100-njak metara uzbrdo skreće nalijevo kroz šumicu i nadalje prema selu Cepeliš i nadalje sljedeći oznake do najvišeg vrha.

Od druge polazne točke u Hrastovici prema vrhu vode tri markirane staze, svaka preko posebno interesantnih lokaliteta kao što su ostaci stare Hrastovice i crkve sv. Duha.

Treća polazna točka nalazi se na kraju Gornje Bačuge do koje se dolazi asfaltiranim putem (Petrinja – Hrastovica – Zelena Dolina). U zaseoku Bižići staza kreće ili Putem kestena ili markiranim putem do vidikovca na rubu šume. Nadalje do vrha ima pola sata lagane šetnje.

Geološka transverzala Zrinske gore – u svrhu odabira reprezentativnih lokaliteta za promatranje dijela geološke građe Zrinske gore predložena je trasa koja od Petrinje prolazi dolinom Petrinjčice preko bila Zrinske gore sve do Dvora na Uni.

Izvor:http://petrinjaturizam.hr/dozivi-petrinju/aktivnosti/

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *