…Crkva Sv.Antuna Padovanskog -Hrvatska Kostajnica

Crkva je građena od 1729. do 1746. godine, a zvonik je dovršen 1799. godine. Zajedno sa vrijednim inventarom koji se nalazio u crkvi, ovaj samostanski kompleks bio je jedan od najvrijednijih sakralnih kompleksa sjeverozapadne Hrvatske.

Crkva i samostan srušeni su u siječnju 1992. godine za vrijeme srpske okupacije. 1996.- 2001. traje obnova zahvaljujući izuzetnom zalaganju i ulaganju Franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda kao i Ministarstva kulture, te patera Antuna Hajmilera.

ŽUPNIK : p. Stjepan Jambrošić

12. rujna 2010. mons. dr. Vlado Košić posvetio je Crkvu sv. Antuna Padovanskoga i pohranio moći sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Crkva sv. Antuna Padovanskoga odnedavno opremljena je novim vitrajima. Vitraji, njih šest, djelo su akademskog slikara Branimira Dorotića. Umjetnik je rođen u Supetru na otoku Braču 1951. godine. Diplomirao je 1983. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom karijere iskazao se u radu na crtanom filmu, kao ilustrator i pedagog. Značajan dio svojega likovnog opusa ostvario je u sakralnim temama u tehnici vitraja, slikama i ilustracijama. Krajem 80-ih godina izvodi vitraje u Sv. Jakovu u Međugorju, prvo veliko i zahtjevno djelo koje je obilježilo početak njegova slikarskoga puta.

Vitraj s  prikazom  sv. Antuna postavljen je na pročelje, iznad glavnog ulaza u crkvu. Površinom je taj vitraj najveći.
Sv. Antun prikazan je na tipičan način, odjeven u franjevački habit, u rukama drži kalež i prinosi Tijelo Kristovo. Pozadinu zauzima kostajnički krajolik; tako prepoznajemo crkvu, rijeku Unu, most i Stari grad. Također , prikazan je križ i plamen svijeće, česti atributi sv. Antuna. Prikaz svetca  uokviren  je simbolima evanđelista, po dva s lijeve i desne strane.

Izvor:http://www.hrvatska-kostajnica.hr/sakralni-objekti/crkva-sv-antuna-padovanskog-i-samostan

Moglo bi vas zanimati

„Tak se negda pri nami delale“ – “Gotali“

Gotalovec-Općina Budinšćina Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održana konferencija za novinare na kojoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *