…Dvorac Erdody-Popovača

U Popovači, na bivšem vlastelinskom posjedu Moslavina, izgrađena su tri dvorca, koja su sačuvana do danas:
1. veliki (najstariji) dvorac, podignut 1746.-1754. godine ,
2. srednji dvorac, građen 1812.-1818. (1820.). godine i
3. mali (lovački) dvorac, izgrađen prije 1839. godine, a dograđen i arhitektonski preoblikovan 1938.-1941. godine .

Arhitektonski i povijesno najvrjedniji i najzanimljiviji jest veliki dvorac , koji je građen za Jurja te za braću Ladislava i Ludovika grofove Erdödy. Gradnju dvorca, započetoga oko 1746. godine, vodio je Matija Marković, upravitelj slavonskih i posavskih (Sisačka Posavina) dobara Jurja Erdödyja. Osim dvorca izgrađen je Ulaz u dvorac I. majur s brojnim zgrada-ma i vrtom. Kao radna snaga koristili su se kmetovi najstarijega brata Jurja, dok Ladislavovi i Ludovikovi podložnici nisu sudjelovali u gradnji. To, kao i mnoga druga opterećenja, bili su razlogom nezadovoljstava i pobuna Jurjevih podložnika. Pojedinosti o graditeljima i izgradnji još su neistražene. Priložen je dio grafičke dokumentacije iz 1742. godine koja je nastala prije izgradnje dvorca, ali dvorac nije izveden prema tim nacrtima.

Dvjestotinjak metara sjeverozapadno od velikoga dvorca  nalazi tzv. srednji dvorac , podignut u drugom desetljeću 19. stoljeća kao sjedište vlastelinske uprave. To je jednostavna kasnobarokno-klasicistička zgrada, koje je tloris u obliku plitkoga slova U. Dvorac nije doživio nikakve značajnije graditeljske izmjene. Njegovo glavno (južno) pročelje široko je 33,13 metara, a bočna su pročelja široka 15,62 m. Tlocrtna slika vrlo mu je jednostavna: po sredini prolazi hodnik iz kojega se ulazi u pet prostorija, okrenutih na glavno pročelje, a stubište i nekoliko malih pomoćnih prostorija nalaze se s druge strane hodnika, u bočnim krilima dvorca. Danas je u toj zgradi uprava bolnice.

Oko 125 metara zapadno od srednjega dvorca nalazi se treći, mali dvorac , podignut prije 1839. godine, a dograđen stoljeće poslije. Budući da se u njemu nalazili vojni i Iovački trofeji, u literaturi se on često naziva lovački dvorac. Tri dvorca, majur i brojne pomoćne gospodarske zgrade te vrtovi, voćnjaci i vinogradi činili su velik arhitektonsko-grikulturni sklop. Izostanak perivoja, a nazočnost navedenih prostora i sadržaja govori o vlastelinstvu Moslavini kao posjedu poglavito gospodarskoga značenja, a manje stambenoga i reprezentativnoga. Brojne građevine, spremiješane s vrtovima, grupama stabala i travnjacima, činile su slikovit pastoralni ugođaj, vidljiv i na slikama Aleksandra grofa Erdödyja.

Obitelj Erdödy de Monyorókerék et Monoszló, koja u svom pridjevku prezimena nosi ime Moslavine (Monoszló), stoljećima je vezana ne samo za Moslavinu i druge posjede u Hrvatskoj nego je i dio hrvatske povijesti i politike.

Izvor:http://www.zhrmku.org.mk/hrvatska-kulturna-bastina/dvorci-kurije-ljetnikovci/srednja-hrvatska/dvorac-erdody,-popova%C4%8Da.html

Moglo bi vas zanimati

06.07.2019.g. Proslava dana Zagrebačke Županije- Dugo Selo

Nakon prošlogodišnje proslave na zapadnom dijelu županije, ovogodišnje obilježavanje Dana Zagrebačke županije bit će na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *