…Kulturno-povijesna baština-Hrvatska Kostajnica

Stara gradska jezgra, velikim je dijelom razrušena tijekom Domovinskoga rata. 1988.godine Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture donio je rješenje o zaštiti stare gradske jezgre kao spomenika kulture.

Stari grad Zrinski, utvrda je nastala najvjerojatnije u 13. stoljeću oko koje se kasnije zbog lakše obrane razvilo i kostajničko naselje. Značajnu je ulogu odigrao u ratovima s Turcima, a najpoznatiji vladari bili su mu obitelj Zrinski.

Crkva i samostan Sv.Antuna Padovanskoga, sagrađena 1729.godine, teško je oštećena tijekom posljednjega rata, obnovljena  je prije desetak godina

Crkva Sv.Nikole, župna crkva sagrađena 1771.godine, razorena je u Domovinskom ratu

Crkva Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila podignuta 1743. g. u baroknom stilu, srušena je do temelja 1941. godine (1703. g. već postoji hram manjih dimenzija, najvjerovatnije drveni ). Sadašnja crkva sagrađena je 1972. godine.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice sagrađena u 18.st. nalazi se u kostajničkom naselju Tirol, u blizini izvora ljekovite vode.

Kapela Svetih Ilije  i Luke  sagrađena 1887.godine, nalazi se u kostajničkom naselju Utolica.

Hotel Central secesijsko je zdanje sagrađeno 1905.godine u obliku pramca broda. Zaštićen kao spomenik kulture u vrijeme otvaranja imao je vlastiti vodovod, električnu centralu i proizvodio vlastita pića, osobito sortna vina. Nakon Domovinskoga rata u potpunosti je obnovljen u skladu sa zahtjevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Spomen  obilježje Gordanu Ledereru, poginulom hrvatskom snimatelju, vidikovac je odakle „puca“ veličanstven pogled na pounjsku dolinu i Park šumu Djed.

Izvor:http://www.hrvatska-kostajnica.hr/turizam/turizam-u-hrvatskoj-kostajnici

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *